Шефот на берзата за криптовалути верува дека биткоинот нема иднина како платежна мрежа

Сподели со своите пријатели

Самиот Bankman-Fried верува дека биткоинот нема иднина како платежна мрежа и ја критикуваше оваа криптовалута поради нејзината неефикасност и високите еколошки трошоци.

Loading...

Мислењата за криптовалутите се доста поделени – додека за некои тоа е само измама, за други тоа е иднината бидејќи веруваат дека децентрализираните финансии, засновани на блокчејн, еднаш ќе имаат предност пред традиционалните финансиски институции.

Обично читаме за позитивните аспекти на криптовалутата слична на крипто, додека нејзината цена расте, но кога започнува слободниот пад на кој бевме сведоци во последно време и поради кој многумина буквално губат големи пари преку ноќ, можеме да читаме се повеќе и повеќе критики.

 

 

На овие критики им се придружи и Сем Банкмен-Фрид, кој, интересно, е еден од основачите и извршен директор на берзата за криптовалути FTX. Според последната инвестиција во FTX во февруари, вредноста на таа берза е дури 32 милијарди долари, додека самиот Bankman-Fried тежи повеќе од 20 милијарди долари.

Тој верува дека биткоинот нема иднина како платежна мрежа и ја критикуваше оваа криптовалута за нејзината неефикасност и високите еколошки трошоци.

Loading...

Како алтернатива го издвои т.н Мрежи „ proof of stake “ (POS) кои се енергетски поефикасни и побрзо ги обработуваат трансакциите од мрежите „ proof of work “ (POW) како што се оние што ги користат биткоинот и етириумот , нагласувајќи дека етерот е во процес на транзиција кон POS.

 

 

Според Bankman-Fried, криптото би можело да еволуира како мрежа за плаќање само со користење на методот POS, додека на долг рок биткоинот се гледа само како некој вид на имот и инвестиција што има одредена вредност за оние кои го поседуваат, како што е златото. .

Да потсетиме, вредноста на еден биткоин на почетокот на ноември се приближи до бројката од 70 илјади долари, додека денес е под 30 илјади долари.