Северниот пол полека се движи кон Русија, научниците збунети

Сподели со своите пријатели

За разлика од географските полови, магнетните полови на Земјата кои се користат за ориентација постојано се менуваат, пренесува Си-Ен-Ен.

Loading...

Северниот магнетен пол се движи полека од канадскиот Арктик кон Русија од 1831 година, но поместувањето достигна врв во последните неколку години и сега тој магнетен пол се поместува во просек од 54 километри секоја година.

Откритието ги принуди научниците да го обноват World Magnetic Model“, кој користи системи за навигација, една година пред крајниот рок.

Новиот модел наведува дека магнетниот пол ќе го продолжи својот тек кон Русија, но неговата брзина полека се зголемува. Од откривањето на столбот во 1831 година, тој патувал 2.253 километри.

Магнетното поле го менува својот поларитет на секои неколку стотици илјади години, каде магнетскиот северен пол престојува во географскиот Јужен Пол. Последниот пресврт се случи пред 770.000 години.

Новата студија покажува дека последниот пресврт траел 22.000 години – многу подолго од предвиденото или очекуваното, велат истражувачите.

Магнетното поле на нашата планета е создадено со интеракција помеѓу течното железо на надворешното јадро што се врти околу цврсто внатрешно јадро.


Leave a Reply