Село на вампири: Им се распаѓа лицето ако излезат на сонце (видео)

Сподели со своите пријатели

Во бразилската држава Сао Пауло се наоѓа селото Арарас кое станало познато по своите жители, луѓе кои поради ретко фенетско пореметување ги викаат вампири. Од 800 жители, други 600 имаат тешки симптоми на пореметување наречено Xeroderma Pigmentosum.

Loading...

Жител на селото за Дејли мејл открил дека поради оваа болест изгубил едно око, а другото не може да го затвори. Поради болеста со денови е затворен дома во текот на летото.

Нивната кожа е многу осетлива на сончева светлина, нема спосбност за регенерација по оштетувањето дури и по краткотрајна изложеност на сонце може да се предизвика смртоносен рак на кожа.

Од Xeroderma Pigmentosum во светот боледуваат околу 10.000 лица, а се работи за наследна генетска мутација. Научниците веруваат дека причината за појава на голем број заболени во селото е што поголемиот дел се од три семејства на португалски освојувачи кои тамо се населиле во 16 век.

За оваа болест нема лек и надобро е во потполност да го избегнуваат сонцето.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.