Седум пати им бегал на Нацистите од раце: Филмска приказна за британскиот војник кој спасил стотици Евреи

Сподели со своите пријатели

Британскиот војник, Чарлс Џозеф Кауард, ја поминал речиси целата Втора светска војна во заробеништво, меѓутоа, она што другите го платиле со главите, тој успеал не еднаш, туку седум пати!

Loading...

Седум пати успеал да ги надмудри германските војници и да избега од кампот, и покрај тоа што секогаш бил вратен во кампот, успеал да извлече стотици еврејски затвореници од него, да биде прогласен за „гроф на Аушвиц“ и да остане жив за да сведочи за нацистичките злосторства извршени пред неговите очи.

Како бил фатен?

Чарлс Кауард е роден во Англија во 1905 година. Се приклучил на британската армија во 1937 година, две години пред да започне војната. Тој служел во Кралската артилерија на Осмиот полк и како дел од британските експедициони сили бил испратен да ѝ помогне на Франција во 1939 година.

Во мај 1940 година, по инвазијата на германските сили, француските и британските војници биле принудени да се повлечат на брегот, што влијаело на Германците, кои 21 мај го нападнале француското пристаниште Кале.

Сојузниците биле протерани назад во Данкерк, од каде повеќето успеале да избегаат во Британија, меѓутоа, Кукавик немал толку среќа. Тој бил заробен на Кале и бил принуден да го помине остатокот од војната како затвореник.

Неговата единствена предност во однос на другите затвореници било неговото познавање на германскиот јазик, што го одржувало во живот до крајот на војната.

 

Loading...

 

Смели обиди за бегство

Пред да стигне до првиот логор за воени заробеници, Чарлс дури двапати успеал да им избега на киднаперите. По фаќањето, тој извел седум успешни бегства, меѓутоа, тој никогаш не успеал да ја напушти територијата што била под германска окупација.

Еден од обидите, речиси успешен, се случил кога Кауард маскиран во германски војник и повреден од претходното бегство, дошол во болница на лекување. Бидејќи зборувал течно германски, персоналот во болницата го третирал како и секој друг германски војник ранет во битка.

Идејата всушност била толку успешна што Куаурд го добил престижниот Железен крст, највисокото германско воено признание за храброст, во теренска болница.

И покрај неговите супериорни јазични вештини, наскоро откриле дека е измамник и бил вратен во затвор. Меѓутоа, на Германците им било доста од злосторствата на Чарлс, па овој пат одлучиле да го сместат во побезбеден концентрационен логор.

 

Loading...

 

Трансфер до Аушвиц

Неговата следна станица била Аушвиц во Полска, кој бил поделен на логор на смртта – Биркенау, каде што биле убивани затвореници, и работниот логор Моновиц, кој се состоел од дела за Евреи и за други нации.

Затворениците во Моновиц, всушност, биле робови кои работеле до нивната смрт, произведувајќи стока за германската воена офанзива. Хемиската компанија ИГ Фарбен, која произведувала „Циклон Б“, кој се користел за убивање Евреи во гасни комори, била водечка индустрија во кампот.

Со познавањето на германскиот јазик, Чарлс продолжил да им користи на киднаперите, па затоа бил назначен за офицер за врска на Црвениот крст и бил одговорен за британските воени затвореници.

Дистрибуцијата на храна и лекови биле негови главни задачи, и бидејќи имало 1.200 до 1.400 британски затвореници во Аушвиц, новата улога на Куаурд му дала поголем пристап до логорот отколку повеќето други затвореници.

Му било дозволено да пишува писма до својот „пријател“ Вилијам Оринџ, што всушност било кодното име на Британската воена канцеларија. Во своите писма, Куаурд користел шифрирани пораки и информирал за се што видел во Аушвиц, пишува „All thats interesting“.

Loading...

 

 

Како криумчарел Евреи од Аушвиц?

Не требало многу време за Кауард да почне да им помага на другите. Тој прво криумчарел дополнителна храна на гладните затвореници секогаш кога е можно, додека еден ден не добил писмо од британско – еврејски лекар, барајќи помош.

Карел Спербер е роден во Германија, но избегал во Англија откако Германија ја започнала инвазијата. Подоцна се придружил на екипажот на британски трговски брод како лекар, но бил фатен кога нацистите го нападнале бродот.

Loading...

И покрај тоа што бил фатен како британски цивил и требало да биде сместен во одделение за воени затвореници, тој бил испратен во еврејскиот дел со уште 10.000 мажи.

Кауард одговорил на повикот и успеал да се прикраде во еврејскиот дел, барајќи лекар. Иако не можел да го препознае меѓу илјадници луѓе, тој бил сведок на ужасните услови во кои живеат и работат Евреите и се заколнал дека ќе им помогне.

Тој излегол со план.

Црвениот крст им испратил чоколадо на воените затвореници како ретко уживање. Наместо да го подели на затворениците, Куаурд им го понудил на чуварите на логорот како поткуп и, во замена за чоколадо, добил пристап до труповите на затворениците кои не се Евреи.

Ноќните маршеви организирани од нацистите вклучувале колона од слаби и болни еврејски работници, кои марширале до сопствените гробници, гасните комори Биркенау.

Loading...

Понекогаш меѓу нив имало неколку здрави и храбри затвореници, кои се тркалале од колоната во ровот покрај патот, а задачата на Чарлс била да им обезбеди на тие луѓе облека и документи од труповите, а потоа да ги стави труповите во униформи на избеганите работници во ровот.

Така, чуварите кои ги собирале лешевите попат, мислеле дека ги држат сите конци во нивните раце.

Според проценките на Чарлс, така спасил повеќе од 400 животи.

 

Loading...

 

Сведоштво на судењето во Нирнберг

Како што Советите напредувале кон Полска, во јануари 1945 година Чарлс и другите затвореници биле принудени да маршираат на запад, кон Германија. Пристигнувајќи пред Баварија, вестите за ослободување ги поздравиле.

По војната, Кауард бил повикан да сведочи на судењата за воени злосторства во Нирнберг, како очевидец на нацистичките злосторства. Тој детално ги опишал условите во Аушвиц, третманот на сојузничките воени затвореници и еврејските затвореници, како и локациите на гасните комори.

Книгата за неговите воени подвизи, „Лозинката е храброст“, била објавена во 1954 година, а во 1962 година бил прикажан истоимениот филм.

Куауд починал во 1976 година, откако станал првиот Британец прогласен за „Праведен меѓу народите“ во Израел и заслужил да има засадено дрво во неговиот дел во Музејот на холокаустот, за неговите напори да ги спаси животите на Евреите.

Loading...

Израелскиот претседател Шимон Перес го одликуваше Кауард за спасување на неговиот татко во говорот во Долниот дом во 2008 година, велејќи: „Кауард не беше само спасител на многу Евреи, туку и татковиот соборец“.