Се повеќе Европејци чуваат опасни џиновски полжави како домашни миленици

Сподели со своите пријатели

Џиновските африкански полжави, долги и до 20 сантиметри, се се почести домашни миленици во европските домаќинства, но еден швајцарски универзитет предупредува дека тоа не е добра идеја.

Loading...

Овие животни би можеле да бидат опасни за луѓето бидејќи можат да пренесат белодробни црви што се отвораат во белите дробови на стаорци, што може да резултира со развој на менингитис кај луѓето, објави тим на научници од Универзитетот во Лозана во научното списание „Паразити и вектори“.

Тие додаваат дека приближно две третини од најмалку 36 познати патогени кај полжавите може да ги заразат луѓето.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ОН: Светот ја губи трката за спас на глечерите што се топат

Популарни видови во европските терариуми се африканскиот џиновски полжав (Lissachatina fulica) и азискиот агат полжав (Achatina achatina).

„Социјалните мрежи се преполни со фотографии од горди сопственици кои ставаат полжави на кожата или дури и во устата“, вели зоологот Клео Бертелсмајер од Институтот за екологија и еволуција на Факултетот за биологија и медицина во Лозана.

Таа рече дека луѓето веруваат дека слузот од полжав е добар за кожата, но може да биде опасен поради пренесување на патогени.

„Не ги ставајте на своја кожа“

Бертелсмајер и нејзините колеги, откако анализирале бројни фотографии објавени на социјалните мрежи, откриле дека џиновските полжави се чуваат во домаќинствата како домашни миленици.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Хибрид меѓу волк и куче усмрти тримесечно бебе, семејството го чувало како милениче

Тие предупредуваат дека многу од нив не се свесни за ризикот „на кој се изложуваат себеси и нивните деца кога, на пример, ги ставаат на лице“, вели Жером Жипе, коавтор на студијата.

Loading...

Истражувачите предупредуваат дека доколку се зголеми трговијата со овие домашни миленици, „ќе има повеќе можности за воведување и ширење на штетни патогени на луѓето и другите животни“.

Полжавите од агат се незаситни и брзо се размножуваат.

Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) ги вклучи во листата на опасни инвазивни видови и ги стави во категоријата штетници.