Се повеќе докази дека Ковид-19 остава трајни ефекти на еден од најважните системи во телото

Сподели со своите пријатели

Бројни студии сугерираат дека вирусот САРС-КоВ-2, кој предизвикува Ковид-19, не е само респираторен вирус туку ги напаѓа и другите системи во телото.

Loading...

Иако пандемијата на Ковид заврши, вирусот сè уште е присутен меѓу луѓето, но во послаба форма.

Но, малку повеќе од четири години по неговото откритие, научниците сè уште не се сосема сигурни какви точни последици остава во телото.

Анализата спроведена од клиничкиот епидемиолог Зијад Ал-Али, објавена на The Conversional и во Scientific American, опфати бројни студии кои ја опишуваат „неизбришливата трага“ што ковидот ја остава на човечкото тело.

Пред се за здравјето на мозокот.

Когнитивни дефицити

Ал-Али истакнува дека големите епидемиолошки анализи покажале дека луѓето кои имале Ковид биле изложени на зголемен ризик од когнитивни дефицити, вклучително и проблеми со меморијата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

Кај пациенти кои имале лесна до умерена форма на коронавирусот, долгорочно воспаление на мозокот и промени што укажуваат на тоа дека нивниот мозок остарел седум години во споредба со времето пред да се открие болеста, пишува ЗИМО.

Тој наведе и неколку студии кои покажаа дека пациентите по закрепнувањето од Ковид имаат намален волумен и променета структура на мозокот.

Loading...

Од друга страна, оние на кои им била потребна интензивна нега по болест имале оштетување на мозокот што укажува на стареење на мозокот до 20 години.

Развој на нова деменција

Анализирајќи ги податоците од 11 студии, Ал-Али открил дека Ковид го зголемува ризикот од развој на нова деменција кај луѓе на возраст над 60 години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Пашинјан: Ереван е подготвен да потпише мировен договор со Баку

Податоците собрани за време на обдукцијата на луѓето кои починале од ковид, но и неколку месеци по инфекцијата, откриваат дека вирусот сè уште бил присутен во мозочното ткиво.

Ова сугерира дека вирусот САРС-КоВ-2, кој предизвикува ковид-19, не е само респираторен вирус туку ги напаѓа и другите системи во телото.

Истражувањата покажуваат и дека вирусот може да ја наруши крвно-мозочната бариера, која го штити нервниот систем.

Студијата објавена на 29 февруари 2024 година покажа дека луѓето кои имале ковид имаат значителен дефицит во меморијата и извршувањето на задачите.

Загрижува откритието дека луѓето заразени со Ковид-19 имале когнитивен пад што е еквивалентно на губење на коефициентот на интелигенција за цели три поени.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  ХОРОР ВО СИДНЕЈ: Свештеник нападнат со нож среде проповед (ВИДЕО)

Ситуацијата е уште полоша за оние кои имаат долгорочен Ковид.

Loading...

Тие забележале пад од шест поени, а оние кои завршиле на болничко лекување на одделот за интензивна нега изгубиле и до девет IQ поени.

Земени заедно, овие студии покажуваат дека Ковид-19 претставува сериозен ризик за здравјето на мозокот, дури и во благи случаи.

Ефектите дури сега се откриваат на ниво на население.

Сè поголем број студии покажуваат дека Ковид-19 треба да се смета за вирус со значително влијание врз мозокот, заклучува Ал-Али во својот есеј и додава:

„Импликациите се далекусежни – од когнитивни проблеми кај поединците до потенцијалното влијание врз целото население и економијата.“