Руските геолози ископаа џиновски смарагд

Сподели со своите пријатели

Геолозите во рудник во Малишевска, Свердловска област на Урал пронашле смарагд со тежина од 1,6 килограми, што го прави еден од најголемите смарагди некогаш ископани во тој рудник.

Овој баварски град лежи на 72.000 тони дијаманти

Loading...

– Кристалот на време го видовме и извлековме на површина и така го зачувавме во оргиналната состојба. Смарагдот е тежок 1,6 килограми, должина од 14 и широчина од 7 сантиметри. Проценето е дека е од втор ред на квалитет, затоа што не е проѕирен, а неговата боја е светлозенена, се наведува во соопштението на корпорацијата „Ростек“.

Розовиот дијамант продаден за 32 милиони долари

Џиновскиот смарагд се уште нема име.

На аукција дијамант кој бил на круните на француските владетели (видео)

Досега, смарагд од 1,2 килограми ископан е во почетокот на деведесетите години и тој се сметал за најголем. Наречен е „Претседател“ во чест на првиот руски претседател Борис Јелцин, а проценет е на вредност од 1,2 милиони долари.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.