Руски медиуми: Шест земји од ЕУ го зголемија извозот во Русија

Сподели со своите пријатели

Во јули шест земји од Европската унија го зголемиle извозот на стоки во Русија на годишно ниво, додека увозот на руска стока се зголеми во 16 земји од ЕУ, според пресметките на РИА Новости врз основа на податоците од руските национални статистички агенции.

Loading...

Некои од нив неколкукратно го зголемиle увозот на стоки од Русија: Словенија (6 пати), Кипар (3,4 пати), Чешка (3,1 пати), Грција (3 пати) и Италија (2,2 пати), потоа Австрија (од 12%), Белгија (89%), Бугарија (95%), Унгарија (77%), Германија (10%), Шпанија (68%), Луксембург (16%), Холандија (15%), Романија (9 %), Словачка (21%) и Хрватска (2%), пренесува Јутарњи.хр.

Во исто време, осум земји од ЕУ го зголемиle извозот во Русија на месечно ниво.

Најголем раст е забележан во Романија (78%), Литванија (28%) и Холандија (21%). Зголемени се и испораките на белгиска, бугарска, шпанска, словенечка и хрватска стока, јави РИА Новости.

Според анализите на агенцијата, во јули извозот го воделе Хрватска, која во Русија испорачала стоки за околу 18,4 милиони евра и Словенија (98 милиони евра), што е за 59 отсто и 56 отсто повеќе од лани.

Естонија (16%), Бугарија (10%), Австрија (5%) и Летонија (1%) исто така го зголемија извозот на стоки на годишна основа. Другите земји од блокот го намалија извозот на стоки во Русија: испораките од Кипар (-99%), Луксембург (-82%), Франција (-76%), Шведска (-75%) и Чешка (-70%) ).

Увозот на руски производи во јули се зголемил на месечна основа во девет земји, вклучително и раст од осум пати во Кипар и 1,7 пати во Грција.

Покрај тоа, во споредба со јуни, набавките се зголемени во Италија, Латвија, Литванија, Луксембург, Финска, Чешка и Шведска.

Loading...

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.