Русите соборија редок дрон, го распарчиле и ги објавија сликите. Испадна дека е нивен (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Руски војници неодамна собориле, според нив, нов тип на непријателски дронови. Тие го распарчиле и објавија слики на интернет.

Loading...

Но, се покажа дека дронот е всушност нивен, што на физичарот со корисничко име DanielR му даде одлична можност да ја проучи внатрешноста на еден од необичните – и ретки – руски дронови, пишува Форбс.

Овој мултикоптер е всушност летечки репетитор, предавател кој го удвојува опсегот на беспилотните летала FPV и им овозможува да стигнат до цели кои инаку би биле недостапни.

DanielR објасни како репетиторите работат на Твитер.

ФПВ беспилотните летала постојано се наоѓаат непроменети, но погледот во репетитор е редок бонус. Некој потрошил многу време со CAD софтверот за да го дизајнира овој репетитор“, вели DanielR за Форбс.

Тој го опишува како интегриран дизајн кој користи комерцијални компоненти.

 

Loading...

 

Историјата на дронот Ghoul

Овој дрон работи во комбинација со дронот FPV Ghoul, а е развиен од истата анонимна група која работи некаде во регионот Свердловск.

Ghoul првпат се појави во напис на руската новинска агенција ТАСС минатиот мај, а тоа е беспилотно летало направено од анонимна група со поддршка од донатори, без владина помош.

Како и другите дронови FPV од двете страни, Ghoul е мал, брз квадрокоптер што може да носи ракетен фрлач.

Во јули, тимот објави дека развиле беспилотно летало со репетитор наречено Udlintel – буквално преведено како „продолжувач“, како и свои единици за пренос на видео и приемници.

Проширувачот го удвојува опсегот на Ghoul со пренесување на контролниот сигнал од пилотот до дронот FPV и видеосигналите од дронот до пилотот.

Тимот не ги опиша точните карактеристики на Extender, но други извори велат дека антената на земја обично дава домет од 5-8 километри, додека со воздушни предаватели досегот се удвојува.

Со оглед на тоа што радио врската е практично видлива линија, исчезнувањето зад рид или гребен е голем проблем, а видео врската на дронот FPV често се губи дел од секунда пред ударот бидејќи дронот исчезнува под радио хоризонтот.

Loading...

Репетиторот не мора да се оддалечи од пилотот, само треба да се крене доволно високо за да одржува комуникација на долги растојанија, дури и од другата страна на ридот.

Можни се и долги дострели со репетитори: украинските дронови FPV успешно погодија цели на растојанија од 22 километри или повеќе.

Анатомија на репетиторот

Првото нешто што DanielR го забележал е големината на антените на секоја страна од дронот кои примаат и пренесуваат сигнали.

„Надворешните антени може да го отежнат летот“, вели DanielR.

Extender изгледа „попаметно“ од многу други локално направени дронови, за што DanielR вели дека е резултат на фактот што надворешните делови се 3D печатени.

Ghoul, кој се произведува во многу поголеми количини, има неколку 3Д печатени делови, но неговиот труп е направен од термопластика.

Отворањето на дронот открива внатрешност полн со електроника.

„Многу работи се случуваат во овој дрон“, вели DanielR, истакнувајќи дека „мозокот“ на дронот е всушност контролерот SpeedyBee, поврзан со мал радио и видео предавател ExpressLRS.

Loading...

Дронот со репетитор се состои од систем Матек (кој чини околу 60 долари) и предавател BetaFPB ExpressLRS (околу 40 долари).

Видео приемникот има комерцијален SAW филтер од Tai-Saw Technology.

Тоа чини околу два долари и ги блокира радиофреквенциите надвор од одреден тесен опсег, со што го штити приемникот од пречки на звукот.

Овој тип на филтер значи дека ресиверот е подложен на пречки само на одредена фреквенција.

Можен проблем е што поради филтерот, видеото FPV може да работи само на еден фреквентен канал.

Во јули, производителите изјавија за ТАСС: „Со доаѓањето на нашиот нов систем за пренос на видео, поголемиот дел од опремата за заглавување на сигналот ќе стане бескорисна, особено поради можноста за промена на фреквенцијата на теренот. Во случај да се откријат пречки на главниот канал, каналот може да се смени“.

Loading...

Ова сугерира дека првичните тврдења биле или само возбуда или биле принудени да го променат дизајнот: DanielR посочува како оваа единица може да се заглави со блокирање на опсегот на фреквенција од 1,075 до 1,105 GHz, пишува Форбс.

Користењето репетитор како што е Extender има свои ризици.

„Тоа е на едно место со моќни предаватели, што значи дека секој од 40 километри може да го види и веднаш да знае за што се работи“, вели DanielR.

„Потоа може да биде лоциран од непријателски дрон и да се следи назад до војник на земјата.“

Се повеќе и повеќе дронови FPV се појавуваат во Украина од двете страни.

Loading...

Производителите велат дека изработуваат над 300 месечно, а други произведуваат многу повеќе.

Нивната смртоносна прецизност и способност да пронајдат скриени цели, дури и оние во ровови или бункери, донесоа сосема нова димензија на војувањето.

И двете страни сега користат репетитори за да ги зголемат опсегот.

Разбирањето како работат непријателските репетитори и како да се неутрализираат ќе станува сè поважно.

„Дефинитивно има некои делови од Extender каде што може да се заврши подобра работа“, вели DanielR. „Но, нема да понудам совети кои би можеле да им помогнат на Русите.

Loading...

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.