Русинки на симулативен лет на Месечината – осум дена без шминка и мажи

Сподели со своите пријатели

Шест Русинки кои зпаочнале осумдневна симулација на лет до Месечината се соочени со клучното прашање – колку долко ќе издржат без шминка и мажи?

Loading...

Во рамките на експериментот кој треба да ги процени последиците од престојот во затворедн простор и стресот на долги вселенски патувања.

Рускиот центар за вселенска медицина – московскиот Институт за биомедицински проблеми – во минатото изведувале слични експерименти за изолација, вклучувајчќи и еден во кој шест мажи поминале 500 дена во склупчен модел без прозорци, кој требало да ги имитира мисите на Марс.

Едниствено од прашањата кои новинарите ги псотавила на жените во новиот експеримент било како толку долго ќе издржат без мажи и козметика, на што една учесцничка изјавила:

Ќе работиме на извршување на нашите задачи, а кога ја работите својата работа, тогаш не мислите ни на мажи ни на жени.

Исто како што тоа го прават на Меѓународната вселенска станица, нема туширања туку за одржување на телесната хигиена ќе користат исклучиво влажни марамици.

Планот им е да час и половина дневно поминуваат во гледање филмови, читање и играње игри на табла.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.