РОДИТЕЛСКА ДИЛЕМА: Да бидете строги или попустливи?

Сподели со своите пријатели

Повеќето родители влегуваат во дилема колку да го заштитат своето дете или колку да му дозволат да ги стекне своите искуства само.

Loading...

Еден од важните критериуми е возраста на детето. Додека е сосема мало, задоволувањето на повеќето желби на детето е примарна задача на родителите. Мало дете плаче кога е гладно, морко, исплашено.

 

 

Како што расте детето, неговите потреби и барања се зголемуваат, па затоа често има ситуации во кои е најлесно родителот да скокне, да го реши проблемот наместо детето. Но, и покрај тоа што родителите знаат дека треба да му дозволат на детето да прави грешки, тие често го презаштитуваат и не му дозволуваат само да стекне искуство.

Јасно е дека не постојат правила, бидејќи некои деца се повеќе љубопитни, непослушни, помалку чувствителни, додека други ќе доживеат какво било надразнување како траума.

Важно е добро да го познавате вашето дете, за да можете да предвидите можни реакции на одредена ситуација.

Loading...

 

 

Родителите прават грешка кога наместо детето се борат за својата позиција во градинка или за лулашка во паркот. Причината за родителските грешки е исто така и ставот дека тие не сакаат да бидат како нивните родители, поради што обично премногу го разгалуваат детето.

Сепак, како што расте детето, му требаат цврсти и јасни граници. Ако ги нема, детето станува разгалено, бара да се разгали и да му се предаде, а манипулацијата станува правило на однесување.

 

 

Loading...

Образованието е процес кој бара и одзема многу време и сигурно, со малку добра волја и трпеливост, ќе успеете да ја пронајдете средината помеѓу строгоста и уживањето.

И знаете, оние што имаат други улоги во животот покрај родителската улога, се помалку заштитнички настроени кон децата.