Родила бебе какво што се раѓа еднаш во 625 милиони случаи

Сподели со своите пријатели

Во Сибир е родено бебе кое било зачнато по природен пат, но се развивало надвор од матката. Бебето го нарекле Вероника, име кое значи „таа која носи победа“, што во целост го заслужува.

Триесетгодишната мајка која сакала да остане анонимна, како бегалка од покраината Донбас во Украина, завршила во Сибир и во текот на целата бременост не отишла на преглед. Сепак, нејзиното бебе успеало да ја преживее абдоминалната бременост во водењакот надвор од матката. Освен малата Вероника, до сега забележани се само 12 такви случаи во светот.

Трудница 41 недела не заминала на преглед, целата болница останала во ШОК на породувањето (видео)

Loading...

Родителите на Вероника одлучиле да го чекаат породувањето дома. Во почетокот се било како што треба, жената чувствувала се посилни и почесто контракции, се подготвила за породување, а тогаш контракциите нагло престанале. Парот тогаш одлучил да бара помош од лекар, каде трудницата на крајот ја оперирал тим од дури 10 лекари. Операцијата била сложена и многу ризична, но преживеале и мајката и бебето.

– Сфативме дека операцијата беше успешна кога бебето започна да плаче, рекол др. Марат Жажијев, еден од лекарите кои помогнале на пациентката.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.