Рибар во Хрватска го сними второто најголемо животно во светот (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Поморскиот истражувач Велмир Врчиќ на својот Фејсбук профил објави видео снимено во близина на Коромашно на Истра, испратено до него од локален рибар кој бил сведок на сцената.

Loading...

Околу 10 часот наутро пловел со својот брод кога во близина забележал огромно животно како плива.

Го исклучи моторот и се приближил, а во еден момент животоното минало под неговиот брод.

„Рибарот го исклучи моторот и претпазливо се приближи до големата ајкула за да види за што станува збор и евентуално ги информира државните институции и биолозите. Видеото покажува средба од половина метар помеѓу рибарот кој одел со мрежа и ајкула. За што станува збор е работа за експертите на Институтот за проучување на морето, како и морските биолози, а рибарот внимателно се оддалечил за да не ја наруши ајкулата во нејзината природна средина“, напишал Врчиќ во описот на видеото.

Светски експерт за ајкули објасни за што станува збор.

„Во приложената фото-документација е прикажана огромна ајкула, Cetorhinus maximus Gunnerus, 1765 – втора по големина жива риба и еден од трите вида ајкули кои се хранат со филтрација (првенствено планктонски организми)“, рече тој за morski.hr.

„Поради многу специфичен начин на живот и високо ниво на миграција, тој влегува во Јадранското Море спорадично. До денес, тој е снимен повеќе од 35 пати, претежно околу Риекаскиот Залив и Трст во пролет и лето – иако е пронајден по источниот брег во различни годишни времиња. Ловени се млади примероци од 250 до 400 см и возрасни со вкупна должина од 600 до 800 см. Најголемата јадранска индивидуа регистрирана е во 2000 година во Блитвеница (Хрватска) и се мери 850 см во вкупна должина на телото и се мери околу 2500 кг“,  раскажал тој.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *