Рекордна цена за слика на кралот Чарлс

Сподели со своите пријатели

Кралот Чарлс стана првиот британски монарх кому уметничко дело му било продадено на аукција, достигнувајќи цена од 5.800 фунти.

Loading...

Репродукцијата на сликата на тогашниот престолонаследник Чарлс во 2001 година на замокот Балморал во Шкотска беше продадена за 5.800 фунти на аукција Бонамс кон крајот на минатата недела, што го прави сегашниот суверен првиот британски монарх на кој уметничко дело било продадено на аукција.

Чарлс имал вкупно сто репродукции на неговата оригинална слика.

Како што изјави директорката на аукциската куќа Меј Метјуз, сите биле воодушевени од интересот што владеел за овој пример, бидејќи досега тие генерално се продавале од 400 до 600 фунти.

Очигледно, фактот дека неговата мајка, кралицата Елизабета Втора, почина во самиот замок што Чарлс го насликал пред дваесет години, додаде сентиментална, но и материјална вредност на репродукцијата, која беше продадена по десет пати поголема од проценетата цена.

Чарлс продолжи да биде пофален за неговите уметнички склоности, а неговите акварели, главно пејзажи од Шкотска и Танзанија, беа изложени во капелата Гаризон во Челзи, изложбениот простор на Фондацијата на принцот.