Реферирање за борбената готовност на Армијата пред врховниот командант

Сподели со своите пријатели

Во Домот на Армијата во Скопје, пред претседателот и врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски денеска, како редовна годишна обврска на началникот на Генералштабот на Армијата, ќе се реализира реферирање за состојбата со борбената готовност на Армијата во тековната 2020 година.

Loading...

Како што најави Генералштабот на Армијата, на брифингот за борбена готовност, кој е прв по полноправното членство во НАТО, ќе присуствува и ќе се обрати и министерката за одбрана Радмила Шекеринска.

– Претседателот на Република Северна Македонија и врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски од страна на началникот на Генералштабот, генерал- потполковник Васко Ѓурчиновски ќе биде информиран за состојбата, обемот на реализација на плановите и задачите на Армијата во тековната 2020 година кои влијаат на борбената готовност на Армијата, посочуваат во соопштението.

На реферирањето на кој ќе бидат присутни и генералите во Армијата и членови од кабинетот на претседателот ќе биде презентирана состојбата во Армијата, согласно функционалните области: персонален менаџмент, морал, операции, обука и вежби, логистичко обезбедување, планирање, врски и комуникации, буџетирање и цивилно-воена соработка, како и трансформациските и интегративните процеси согласно НАТО стандардите.

Марија Спасовска


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *