Кога станува збор за конзервирана храна, често се поставува прашањето дали воопшто е здрава, дали содржи штетни состојки, колку често треба да се јаде, а нутриционистите дадоа одговори од нивна гледна точка.
Во интервју за Би Би Си дипломиран нутриционист со долгогодишно искуство дал објаснување за конзервираната храна.
Со цел конзервираната храна направи треба да се загрее до температура на која се уништуваат бактериите, мувлата и квасецот и се инактивираат ензимите (термичко конзервирање при многу високи температури), како и при „обичното“ готвење, тоа значи дека се уништуваат одредени хранливи материи.
Поради оваа причина, многумина веруваат дека конзервираната храна е всушност многу сиромашна со хранливи материи.
Значи, станува збор за ситуацијата што помеѓу таквите и замрзнатите, многумина го избираат второто.
Сепак, тоа не е секогаш попаметна или подобра опција, велат експертите.
– Постои голем број на конзервирана храна што можете да ја јадете – од овошје, зеленчук, компири па дури и готови супи, пржена пченка и чили. Но, некои видови се, нутриционистички гледано, подобри од другите. Конзервирана риба како лосос е многу здрава. Конзервираните семиња се добар извор на протеини и немаат многу маснотии – објаснува Бриџит Бенелам за Би -Би -Си.
– За жал, до денес нема многу податоци за споредба на конзервирана и замрзната храна – додава таа, истакнувајќи дека не треба да постои значителна загуба на хранливи материи во ниту една од двете опции.Меѓутоа, најдобро е најчесто да избирате свежа храна