Путин: Русија и САД преговараат за нуклеарен споразум

Сподели со своите пријатели

Рускиот претседател Владимир Путин изјавил дека Вашингтон и Москва преговараат за клучен споразум за нуклеарното вооружување.

Путин на состанокот со челниците на руските печатени медиуми, рекол дека планот на САД да ги опреми дел од нуклеарно способните летала и подморници за носење конвенционално оружје, предизвикало загриженост во Русија.

Американските планови не се спротивности со Договорот за намалување на нуклеарното оружје за две третитини (START-II), ркеол рускиот претседател и додал дека Москва ја следи ситуацијата за да се увери дека не постои шанса за враќање на нуклеарните капацитети во иднината.

– Дијалогот продолжува и се надевам дека ќе биде позитивен, рекол Путин.

Споразумот помеѓу Русија и САД за намалување на нуклеарното оружје забранува на тие земји да имаат повеќе од 1.550 боеви глави. Тој договор истекува во 2021 година, но може да се продолжи.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.