Путин: Европските земји носеа луѓе во кафези од Африка

Сподели со своите пријатели

Русија никогаш никаде не била колонизатор, за разлика од Западот, изјави рускиот претседател Владимир Путин и додаде дека никој во Африка нема да заборави како западните земји превезувале луѓе во кафези и им наметнуваа заеми на африканските земји.

Loading...

„Што направија поранешните колонизатори? Во далечната 1957 година, неодамна ми покажаа фотографии, во европските земји, на пример, во Белгија, луѓето биле носени од Африка во кафези. Тоа не може да се гледа без солзи“, рече Путин на пленарната седница на Источниот економски форум.

Според него, тие луѓе биле ставени во кафези и прикажани како цели семејства или одделно како деца.

„Како е можно?! Никој во Африка нема да го заборави тоа“, рече шефот на државата.

„И сега тие сè уште се обидуваат да наредат (западните земји) да ги спроведат своите општи неоколонијални политики таму (во Африка). Ги оптоварија сите африкански земји, таму должат трилиони долари. Односно, создадоа кредитно-финансиски систем со африканските земји, во чии рамки африканските земји воопшто не можат да ги вратат заемите што им се дадени. Тоа не е ни кредитен однос – тоа е еден вид компензација“, додаде претседателот.

Путин истакна дека Русија никогаш не била колонизатор.

„Нашата соработка отсекогаш се градела на еднакви основи или со желба да помогнеме и поддржиме, а оние земји кои се обидуваат да се натпреваруваат со нас, вклучително и сега, спроведуваа сосема поинаква политика. Кога луѓето го споредуваат она што се случи претходно во соработка со Русија, со Советскиот Сојуз и со други земји, се разбира, сè оди во полза на Русија“, рече рускиот лидер.

Тој додаде дека денес е неопходно да се грижи и да го има на ум.

Loading...

САД вршат притисок врз своите партнери

Путин истакна дека во надворешната политика не може да се направи ништо што е спротивно на интересите на другите земји, како што тоа го прави Западот, со што се врши притисок врз партнерите.

„И токму тоа е грешката што сега ја прават водечките западни земји, а пред се Соединетите Американски Држави. Тие вршат притисок врз нивните сојузници и нивните таканаречени партнери. Тие немаат пријатели, имаат само интереси“, нагласи Путин.

Тој додаде дека Русија, од своја страна, не гледа никакви тешкотии во обновувањето на своите позиции во оние земји на кои им пружила помош пред многу години.

VIII Источен економски форум се одржува од 10-13. Септември 2023 година во Владивосток на кампусот на Федералниот универзитет на Далечниот Исток.