Првите знаци на Алцхајмеровата болест се кријат во очите?

Сподели со своите пријатели

Колку брзо се шири ирисот за време на когнитивниот напор, може да биде клучот за рано откривање на Алцхајмерова болест.

Алцхајмеровата болест може да ги покаже првите навестувања децении пред официјалните симптоми на болеста. Само проучувањето на овие знаци може да ни помогне да го одложиме неговиот развој.

Loading...

Значи, тестирањето на очите може да помогне, ако се суди според резултатите на научниците од Факултетот за медицина во Сан Диего.

Мерењето колку брзо се шири ирисот (шареница) во времето кога се вршат тестови на знаење, се испоставило дека може да биде економично, но и најмалку инвазивен метод за набљудување дали постои зголемена можност за развој на Алцхајмерова болест.

Студијата се фокусира на ирисот на неколку илјади мозочни неврони, кое е главно место на невротрансмитерите и е поврзано со регулацијата на стимулацијата и когнитивната функција. Токму тука се наоѓа протеинот Тау кој се смета за ран биомаркер на Алцхајмерова болест.

Значи, дијаметарот на ирисот може да ни каже многу – добро, колку е потешка задачата за мозокот, толку повеќе ирисот ќе се прошири.

Инаку, досегашните истражувања откриле дека возрасните со поблаго когнитивно оштетување на тестовите на знаење имале проширен ирис и дека вложувале повеќе напор отколку здрава личност.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *