Првите сијамски близнаци во Велика Британија доживеале 60 години и имале бројни додворувачи и бракови

Сподели со своите пријатели

Терминот сијамски близнаци се користи за близнаци родени со споени тела, а името е изведено од браќата Чанг и Енг Бункер, кои навистина биле од Сијам (денешен Тајланд) и се појавиле во познатото американско шоу P. T. Barnum.

Loading...

Дејзи и Вајолет Хилтон се родени заедно со колковите и никогаш во животот не се разделиле (живееле цели 60 години). Денес може да се прават операции за одвојување на близнаци, но во минатото таквите постапки биле премногу опасни. Дејзи и Виолет Хилтон ја делеле циркулацијата на крвта, но немале заеднички органи.

Тие всушност беа првите сијамски близнаци во Велика Британија, кои успеаја да го преживеат своето детство.

 

 

Бидејќи нивната мајка била сиромашна и немажена келнерка, девојчињата веднаш по раѓањето ги земал нивниот шеф, кој во нив видел можност да заработат пари.

Тој газда се презивал Хилтон, а по неа всушност презиме добија и близнаците (презимето на биолошката мајка беше Скинер). Шефот почнал да ги покажува девојчињата на турнејата како атракција уште кога имале 3 години.

Loading...

Турнеите биле  успешни, па дури и се прошириле во Германија, САД и далечната Австралија. Целата заработка што ја заработиле девојките ја задржале газдарицата, нејзиниот сопруг и ќерката.Девојките тренираа за настапи со музика и танц.

Дури во дваесетите близнаци успеале да се ослободат од семејството кое ги експлоатирало. Тие продолжија сами да заработуваат, играјќи во разни претстави.

Имале бројни љубовни врски со мажи (иако е тешко да се замисли), па дури и неколку кратки бракови. Тие починале во 1969 година во САД од тежок грип, кој сè уште беше поврзан со нивните тела како при раѓањето.

Имале 60 години. Дејзи умрела прво, а Виолет преживеала уште неколку дена, а потоа и самата починала.