Пронајдена уште една планета слична на Земјата во зона погодна за живот

Сподели со своите пријатели

Група научници од агенцијата НАСА, чија задача е да идентификуваат планети кои орбитираат околу други ѕвезди, неодамна забележаа една која им го привлече вниманието.

Loading...

Ситуацијата е возбудлива и поради тоа што планетата е релативно блиску до Земјата, но и затоа што новиот телескоп Џејмс Веб може подобро да ја набљудува.

Планетата орбитира околу ѕвездата TOI-700 (оддалечена е нешто повеќе од 100 светлосни години од нашата планета). Во споредба со Сонцето, тоа е прилично мало и слабо.

Се наоѓа во соѕвездието Дорадо, а новооткриената планета орбитира околу неа за 37 дена. Има уште две планети – експертите моментално ги нарекуваат планети TOI-700 b, c и d. Тие се со различни големини, а планетата d е слична по големина на нашата Земја.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Тајните на „голтачите“ на мечеви: Почнуваат со прст, лажица па до сечиво (ВИДЕО)

TOI-700 d е откриен пред извесно време, а по големина одговара на Земјата. Експертите користеле специјално дизајниран софтвер за да утврдат каква е климата на оваа планета.

Тие дојдоа до заклучок дека температурите се многу ниски, бидејќи ѕвездата TOI-700 е само 40% од големината на нашето Сонце. Затоа, климата на таквите планети е многу различна од нашата.

Благодарение на новите технологии, тимови од научници сега можат да ги испитаат атмосферите на новооткриените планети и тврдини кои имаат услови кои би го фаворизирале одржувањето на познатите форми на живот. TOI-700 d не одговара на таа слика – по големина е слична на Земјата, но има различна ѕвезда која не ја загрева доволно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кој е на потесниот избор на магазинот Тајм за личност на годината?

 

Loading...