Пронајдена е ефикасна вакцина против маларија, една од најсмртоносните болести во светот!

Сподели со своите пријатели

Научниците од Оксфорд развија вакцина против маларија која го достигна прагот на СЗО од 75% ефикасност.

Loading...

Маларијата сè уште е една од најопасните заразни болести во светот, а досега научниците не беа во можност да развијат ефикасен препарат.

Повеќе од 400 000 умираат годишно од маларија, претежно деца.

 

 

Вакцина против маларија

Новата вакцина против маларија, развиена од научници од Универзитетот во Оксфорд и нивни партнери, е прва што постигна ниво на ефикасност.Ова е чекор напред во медицината. Маларијата е една од најопасните заразни болести во светот. Тоа влијае на неколку стотици милиони луѓе секоја година, претежно во Африка. Неколку стотици илјади умираат, што ја прави маларијата една од најчестите причини за смрт на Земјата.

Loading...

Научниците ја тестираа вакцината против маларија за безбедност и ефикасност кај 450 деца на возраст од 5 до 17 месеци. Извршена е рандомизирана, контролирана, двојно слепа студија во фаза IIб во единицата за клиничко истражување Наноро (ЦРУН) во Буркина Фасо.

 

 

Децата беа поделени во 3 групи: првата примаше висока доза на вакцина против маларија, втората беше мала доза на маларија, а контролната група вакцина против беснило.

Клиничко испитување во фаза б покажа дека вакцината против маларија од Универзитетот во Оксфорд е 77% ефективна по 12-месечен период на следење во поголема доза и 71 процент во пониска доза. Не се пријавени несакани ефекти и вакцината е добро толерирана.

Резултатите беа објавени во престижното списание „Лансет“, досега во претходниот печат, односно прелиминарната верзија на научната публикација. Ова сепак бара проверка, но првите заклучоци се охрабрувачки.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *