Пронајден противотров за најсмртоносниот отров во светот (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Австралиски научници сметаат дека пронашле противотров за каснувањ еод најотровното суштество во светот, морската оса, медуза, која е страв и требет за капачите во Индискиот океан и Пацификот.

Loading...

Научниците од Сиднејскиот универзитет се обиделе да го сфатат начинот на функционирањето на отровот на австралиската морска оса (Chironex fleckeri) која може да убие до 60 луѓе и да предизвика ужасна болка.

Само едно каснување од морската оса предизвикува неподнослива болка и некроза на кожата, а ако количината на отровот е доволно голема, и срцев удар и смрт.

Расте како кошаркарска топка и може да тежи и до два килограми. Има коцкаста форма со 50 краци. Краците можат да бидат долги и до три метри и со 5.000 жарни клетки или нематосицисти со изразито силен отров кој предизвикува неподносливи болки и кој може да убие во рок од три минути.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *