Променете ја вашата исхрана: 6 најдобри намирници за борба против КАНДИДА во цревата

Сподели со своите пријатели

Кандидата е нормално присутна во секој организам и како таква не претставува опасност.

Loading...

Сепак, проблемот се јавува кога брзо се размножува.

Може да се размножува во цревата, репродуктивните органи, но исто така и во устата и јазикот. Причините можат да бидат различни фактори – стрес, неправилна исхрана базирана на едноставни шеќери и јаглехидрати, консумација на алкохол, орални контрацептивни таблети, намален имунитет, но и премногу честа потрошувачка на антибиотици кои ја уништуваат цревната флора.

 

 

Кога станува збор за кандидијаза во цревата, заеднички симптоми се болка во стомакот, надуеност, дијареја или запек.

Веднаш по поставувањето на дијагнозата, луѓето кои имаат кандида во органите за варење, треба да воведат поинаква диета. Ова се некои од намирниците кои помагаат да се излечи кандидијазата.

Loading...

Кокосово масло
Содржи три киселини: каприк, каприц и лаурин. Овие киселини можат да ја запрат понатамошната репродукција и раст на веќе присутните бактерии. Лауринската киселина се покажа како особено ефикасна кога станува збор за лекување на кандида во устата.

 

 

Куркума
Куркумата е зачин кој содржи куркумин, односно супстанца која има антиинфламаторно и антифунгално дејство. Исто така, го запира растот на бактериите од родот Кандида.

Лук
Лукот содржи алицин, кој се ослободува кога се крши лукот. Докажано е дека алицинот помага во лекувањето на кандида, а тој има најдобар ефект при високи температури, па затоа е подобро да се јаде свеж лук.

 

Loading...

 

Кисела зелка
Кисела зелка е природен лек кога станува збор за гастритис и други болести кои се карактеристични за органите за варење. Исто така, се покажа дека е ефикасен кога станува збор за проблеми со дигестивниот тракт. Сите сорти кисела зелка се одлични за здравјето бидејќи содржи природен пробиотик. Ако додадете кисела пиперка, лук и ѓумбир во кисела зелка, ќе добиете идеална комбинација за борба против кандида.

 

 

Jаболков оцет
Јаболков оцет има антимикробно дејство, поради што многумина веруваат дека е подобро за решавање на проблемот со цревна кандидијаза отколку нистатин, кој најчесто се користи против овие габи.

Измешајте јаболков оцет со ситно исечен корен од ѓумбир, лук и куркума и оставете го да отстои преку ноќ на собна температура. Процедете ја смесата наутро и користете ја како ароматичен оцет.

 

Loading...

 

Кeљ
Кељот е една од храните што на кандида воопшто не и се допаѓа. Во исто време, богато е со влакна кои го промовираат функционирањето на здрави бактерии во цревата. Покрај кељот, храна против кандидијаза е корисна и од храната како спанаќ, рукола, целер, боранија, тиквички и други.

 

Leave a Reply