ПРОМЕНЕТЕ ГО ЖИВОТОТ ОД КОРЕН: Совети од психотерапевти за кои луѓето велат дека им помогнале!

Сподели со своите пријатели

Кога ве боли нешто во телото, одите на лекар, но кога чувствувате болка во душата, тогаш треба да одите кај психотерапевт. Сепак, во многу области денес, луѓето кои доаѓаат на психотерапија се гледаат од височина и не се сите подготвени да трпат осуди поради тоа.

Loading...

Постојат и други причини зошто луѓето не одат на психотерапија, но сите тие можат да користат ресурси на интернет.

Еве неколку совети што може да ви бидат корисни, но треба да имате предвид дека тие не можат да заменат вистински разговор со психијатар.

 

 

 1. Луѓето кои ви се лутат за поставување граници се луѓе кои имаат корист од вас ако не поставите граници.

 

 1. Еднаш разговарав со мојот психотерапевт за тоа како постојано ги расипувам моите пријателства затоа што мислам дека се заљубувам во некого и тогаш кога ќе сфатам дека моите чувства не се такви, ја напуштам таа личност.

Таа ме погледна во очи и ми рече „Растејќи, никогаш не сте добиле внимание, љубов и почит од другите, па кога некој конечно ќе се однесува така со вас, вие го мешате со романтична љубов“.

Loading...

 

 1. Мојот психијатар зборуваше за тоа како дури и најмалата ситница што ја правиме за себе, дури и кога е само шолја кафе, е начин да си признаеме дека вредиме.

 

 1. Емоциите се како бранови, не мора да правите ништо со нив. Можете да возите по нив или само да ги оставите да поминат над вас. Нема „добро“ или „лошо“ чувство за нив, тие едноставно постојат, тие се таму и тоа е тоа.

 

 

 1. Не можете да го менувате или контролирате однесувањето на другите луѓе, туку само вашата реакција на нивното однесување.

– Мислите не се факти.

– Не е целосна реченица.

– Кога некој ќе ви покаже кој е, верувајте му.

Loading...

– Длабоко дишете кога работите ќе излезат од контрола или ве обземаат емоции.

– Во ред е да јадете кога сте гладни.

 

 1. Кога имате самоубиствени мисли, убедени сте дека вие сте тој што треба да умре, но тоа не е точно. Често, всушност станува збор за нешто во вас што треба да умре.

 

 1. Не е недостаток на самодоверба, туку е одговор на траума од вашите минати искуства.

 

 

 1. Не дозволувајте вашето сочувство да ве зароби во разни ситуации со луѓе кои не се добри за вас.

 

Loading...
 1. Долго време мислев дека сум премногу чувствителен и разговарав со мојот психијатар за тоа со недели. Таа ме научи да престанам да ја доживувам својата преосетливост како нешто негативно.

 

 1. Она што најмногу ме погодува е тоа што луѓето не мислат дека сте толку важни колку што мислите дека сте. Не можете да престанете да размислувате за некоја чудна интеракција во која сте биле вклучени? Другата личност веројатно веќе заборавила на тоа.

 

 1. Најдоброто што го слушнав од мојот психотерапевт е „ние постојано повторуваме ситуации во кои сме повредени затоа што се обидуваме да го смениме крајот за тој да биде среќен.

 

 

 1. а) Не мора да се намалувате себе си, својата интелигенција и мислење за некој друг да се чувствува посреќно.

б) Не мора да се извинувате за вашиот успех. Ако работевте за тој успех, имате право да бидете горди на тоа.

Loading...

в) Секогаш преземајте одговорност за своите постапки. Ако случајно повредите некого, кажете дека ви е жал.

 

 1. а) Осмелете се да бидете просечни – повеќето луѓе се среќни и исполнети.

б) Не мора да ги трпите сите или секого. Животот е премногу краток за да се издржи нешто непотребно.

в) Вашата вредност не се заснова на она што го правите или постигнувате.

 

Loading...
 1. Јас сум поранешен психијатар и сакам да го кажам ова:

– Престанете да губите време на луѓе кои не сакаат да ви ја вратат љубовта.

– Поставете и одржувајте цврсти граници.

– Чувајте се.

– Во ред е да плачете. Престанете да чувате сè за себе.

 

Loading...

 

 1. Мојот психотерапевт ми рече дека, со оглед на тоа што бев малтретиран многу години, нема да закрепнам брзо од сето ова и да бидам љубезен кон себеси за тоа време. Злоупотребата или нејзините последици не можат да се излечат преку ноќ и во ред е да се кршат дури и кога сте во процес на терапија.

 

 1. Ова се само мисли.

Мора да научите да живеете со несигурност.

Мора да научите да живеете со лудило.

Вашата анксиозност ве лаже.

Loading...

Оставете ги вашите нападни мисли во собата, но не им нудете чај.

 

 1. а) Престанете да ги чувате работите за себе. Во ред е да се вознемирите.

б) Признавањето дека ви треба помош не е знак на слабост. Ниту прифаќањето на нечија помош.

в) Престанете да бидете под стрес од другите!

г) ГРАНИЦИ!

Loading...

д) Дејствувајте сè додека не успеете.

 

 1. Не ги намалувајте вашите стандарди, туку намалете ги очекувањата од луѓето.

 

 

 1. Кажете ни како се чувствувате кога нешто ви пречи. Не затоа што би се судриле и би се скарале, туку затоа што целиот свој живот ќе го поминете чекајќи некој да ви се извини за нешто што можеби не сте ни знаеле дека ви пречи.

 

 1. Еден ден направете многу работи што ќе ве направат среќни, па размислете за тоа една недела и потоа направете го тоа повторно.

 

 1. „Ако некој ви покаже кој е, мора да му верувате за прв пат“. „Луѓето немаат неограничен пристап до вас. Престанете да ги враќате во вашиот живот луѓето што сте ги отстраниле од него и потоа повторно се восхитувајте на нивното исто однесување.”

 

 1. Нема ништо погрешно и лошо во тоа да се ставите на врвот на вашата приоритетна листа. Светлата нека бидат вперени во вас.

 

 

 1. Во ред е да имате лоши моменти, но не давајте им моќ да се претворат во лош ден.

 

 1. Создадете своја сопствена среќа. Биди своја светлина.

 

 1. Научете ја техниката да бидете присутни во сегашниот момент. За мене, кој поголемиот дел од мојот живот го поминав во главата отколку во реалноста, тој совет многу ми помогна.

 

 1. Љубовта кон некој друг повеќе од себе никогаш нема да ви донесе среќа што ја заслужувате.

 

 1. Важно е да знаете кој сте како личност, и доброто и лошото, за да можете да бидете свесни кога луѓето ќе ги проектираат своите несигурности врз вас.

 

Loading...

 

 1. Не ви недостасуваат, едноставно сте лути на тоа што ве напуштиле затоа што бевте премногу добри за нив. Вие бевте заљубени во нивниот потенцијал, а не во она што тие навистина се.

 

 1. Мојот психијатар ми рече дека секогаш имам право на глас, без оглед што се случило во животот.

 

 1. Еве реченица од психијатар од сесијата: „намалување на сопствените стандарди (дури и минимално) значи да не се препознаваат сопствените граници. Дали сакате да се почитувате? Почитувајте го фактот дека заслужувате подобро и чувајте ги тие граници ЗА СЕБЕ“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *