Проклетството на една петрока: За заработка ги искористиле и државата и родителите

Сподели со своите пријатели

Точно на овој датум, 28.05.1934 година, е родена првата петрока кои преживеале рано детство.

Сепак, среќниот настан наскоро бил нарушен од зли намери на провинциските власти, а потоа – родителите …

Loading...

Пет идентични сестри се родени два месеци предвреме во Онтарио, Канада. Вестите за нив брзо се рашириле низ целата земја, што воопшто не било невообичаено. Имено, тие биле првите петроки кои ја преживеале раната фаза на детството, а две се уште се живи и денес.

Елзира, мајката на близнаците, ја породил др. Алан Рој Дафо, кој ги родил бебињата, завиткани во топли чаршафи по раѓањето, мислејќи дека ниту едно од нив не би преживеало повеќе од неколку минути. Но, тој не бил во право и породувањето му донесе светска слава.

Само четири месеци по раѓањето, на Елзира и нејзиниот сопруг Едуар им се приближиле провинциските власти кои ги прогласиле дека не се способни да се грижат за петте деца (иако тоа не го сториле за нивните постари деца) по препорака на премиерот на Онтарио Мичел Хепберн.

 

 

Сестрите биле претворени во експонати од страна на државата

Зад сето ова, за жал, не биле хуманите мотиви. Онтарио решил да ги изложи петте деца како некакви марионети и да заработи пари на тоа, а се под  изговор дека се грижат за нивниот опстанок.

Loading...

Откако биле однесени од нивните родители, петроката била сместена во болница изградена само за нивните потреби каде што ги грижеле три медицински сестри, а биле чувани од тројца полицајци.

Болницата била опкружена со жица висока неколку метри, а во самиот центар на комплексот имало игралиште на кое им било дозволено на девојчињата да одат во неколку наврати во текот на денот.

 

 

Како што можете да претпоставите, нивните излегувања до игралиштето се темпирани според туристичките тури. Луѓе од цела Северна Америка, шест и пол илјади дневно, доаѓале да ги видат петте деца во Квиндленд и биле подготвени да платат многу добро за тоа.

Според некои предвидувања, Онтарио заработил повеќе од 50 милиони американски долари во текот на следните години од туризам изграден околу сестрите.

 

 

Loading...

Комплетна изолација од светот

Ивон, Анет, Сесил, Емили и Мари живееле во строго контролирани услови со многу малку контакт со надворешниот свет. Учеле во својот дом, а секоја минута од нивното време била внимателно испланирана. Лекарите ги прегледувале и тестирале секој ден, меѓу другото.

Таткото на девојчињата, во меѓувреме, исто така, сфатил каде „лежат“ парите, па затоа тој отворил продавница за сувенири каде туристите купувале фотографии од петте деца, како и сувенири со нивните автограми.

 

Loading...

 

Таму тој дури продавал и камења од сопствената фарма ветувајќи им на туристите голема плодност.

Лицето на сестрите било и на бројни производи низ Канада и тие глумиле во три холивудски филмови.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *