Преполовени водостоите на реките во Македонија

Сподели со своите пријатели

Водостоите на речиси сите реки во Македонија се под просекот за септември, покажува денешното хидролошко мерење на УХМР. 

Драстично намалување е регистрирано на Црн Дрим кај Ложани, од просечните 102 на 24 сантиметри.

Нивоата на Пчиња кај Катлановска Бања, на Брегалница кај Берово, на Црна Река кај Новаци и на Сатеска кај Ботун се повеќе од преполовени, додека надолни отстапувања бележат и Вардар кај Јегуновце, Скопје – Зајчев Рид, Велес и Демир Капија, како и Треска кај Македонски брод.

Зголемен е единствено водостојот на реката Струмица кај Сушево.

Извор: МИА / фото: архива

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.