Преполна сала на премиерата на „За кого бијат камбаните“ (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Пред преполна сала во Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ вчеравечер премиерно беше изведена претставата „За кого бијат камбаните“ на Театар Куманово.

Loading...

 

 

Претставата е дел од програмата за одбележување на 75-годишнината од основањето на кумановскиот теата.

Станува збор за претстава по текст на Ернест Хемингвеј, а во режија на Мартин Кочовски.

 

Loading...

 

Во неа игра целиот актерски тим на институцијата со млади актери како надворешни соработници: Александра Михајловска, Александра Пешевска, Антонио Димитриевски, Владо Дојчиноски, Горан Илиќ, Давид Илиќ, Дубравка Киселички, Жарко Јовановиќ, Јанка Лефкова, Кети Дончевска-Илиќ, Мирослав Петковиќ, Мишо Димитријевски Шипе, Нина Максимова и Чедомир Митевски.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кумановци нападнале сограѓанин во казино

 

 

Во фокусот на претставата „За кого бијат камбаните“ се наоѓа огромната обединувачка моќ на хуманоста и сочувството, но и големината и нескршливоста на човечкиот дух во безизлезни ситуации, а особено кога човек е исправен пред смртта.

 

Loading...

 

Вредноста на човечкиот живот, линијата меѓу моралното и неморалното и смислата на постоењето која произлегува од љубовта се дел од темите кои ги отвора оваа претстава.

 

 

Моралот е субјективен и условен, а нештата се секогаш покомплексни од тоа што изгледаат на прв поглед. Линијата меѓу доброто и злото речиси никогаш не е јасна.

Она што е јасно е дека секоја војна е бесмислена, а цената која ја плаќа човекот е секогаш превисока.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кумановци нападнале сограѓанин во казино

 

Loading...

 

Во војна не може да има ниту љубов, ниту победа без трагични загуби и очај. Во таа смисла, не може да има чувство на славна победа во битка, ниту чувство на триумф или задоволство дека доброто преовладува и злото е поразено.

 

 

Loading...

Оваа претстава ни нуди увид во комплексноста и важноста на индивидуалното искуство. Во време на колективна апатија и општествена разединетост, кога меѓучовечката комуникација е на најниско можно ниво, не ни останува ништо друго освен да прибегнеме кон ваквиот хуманистички, односно индивидуалистички пристап, да ги разбереме човековите емоции и мисли, дилемите и донесените одлуки и само на тој начин да го гледаме поединецот и неговата потрага по лична смисла и цел.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кумановци нападнале сограѓанин во казино

 

 

 

Loading...

 

 

Никола Ивановски

Loading...