Пред 40 години ова беше футуристички град (фото)

Сподели со своите пријатели

Станбениот комплекс „Турс Аилауд“ го изградил Емил Аилауд помеѓу 1973 и 1981 година во француската општина Нантер, во близина на Париз.

Loading...

Намерата на архитектите била создавање мал град на иднината, чии бои и контури не потсетуваат на формите во природата.

Органите на градските власти наменеле станбен комплекс од 18 ката за сместување на граѓаните со ниски примања.

Облиците и боите на овие изданија создаваат интересен градски пејсаж.

Нивната основа карактеристика е недостаток на аглите.

Сите кули од комплексот се закривени и имаат ист облик и функција кои нивниот архитект ги планирал пред 40 години.

Највисоката кула е висона 105 метри, а во 18 згради се наоѓаат вкупно 1.607 станови.

Иако изминатите четири децении, оваа архитектонска целина останува некој вид урбан споменик кој привлекува внимание од туристите и фотографите.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.