Познати, раскошни и симболи на моќта: Ова се древни гробници посветени на жените

Сподели со своите пријатели

Кои биле жените што заслужиле гробници што денес ги посетуваат милиони туристи?

Loading...

Таџ Махал

 

 

Мавзолејот во Агра е најпознатиот споменик во Индија и претставува возвишен храм на вечна љубов.

Го изградил императорот Мугал Шах Јахан во периодот од 1632 до 1647 година, посветувајќи ѝ го на неговата омилена сопруга Мумтаз Махал, која починала додека на свет го носела нивното дете.

Според некои проценки, повеќе од 22.0020 луѓе учествувале во изградбата. Ова вклучува сликари, каменоsидари и многу други занаетчии и уметници.

Loading...

Во различни периоди од денот и ноќта, во зависност од тоа како сонцето и месечината ја осветлуваат зградата, Таџ Махал изгледа како да е со различна боја.

Некои тврдат дека овие промени во бојата го одразуваат променливото расположение на жената, особено Мумтаз Махал.

Мавзолејот на Света Елена

 

 

Флавија Јулија Хелена, царицата Јелена или Јелена Цариградска, како што ја памети историјата, била мајка на царот Константин Велики.

Починала на крајот на 328 година или на почетокот на 329 година, а во некои историски извори пишува дека починала во присуство на нејзиниот син, па се претпоставува дека тоа се случило во Трир (Константин ги водел воените операции од Трир во 328 година).

Loading...

По нејзината смрт, остатоците на Јелена биле префрлени во Рим, каде биле закопани во мавзолејот, кој покрај црквата на Свети Марселин и Петар, бил изграден од самиот Константин и бил назначен за нејзиното погребување.

Денес, моштите на Јелена не се наоѓаат во мавзолејот што го носи нејзиното име. Дел од нејзините посмртни останки биле пренесени во Цариград и погребани во кралскиот мавзолеј во близина на црквата Свети Апостоли, каде што бил погребан во нејзиниот син.

Другиот дел од моштите биле испратени до Ремс во Франција. Порфирискиот саркофаг на Јелена, со исклучителна уметничка вредност, останал во Рим, а во него подоцна бил погребан папата Анастасиј IV (1153-1154), благодарение на што е зачуван и денес се наоѓа во музејот на Ватикан.

Базилика на Света Марија Велика или Санта Марија Маџоре

 

 

Базиликата Санта Марија Маџоре е една од четирите главни базилики во Рим и е една од најважните постојки за аџиите кои доаѓаат од целиот свет.

Loading...

Базиликата е изградена од папата Систо III, помеѓу 432 и 440 година, и е посветена на култот на Марија.

Според легендата, откако Марија му се појавила на папата Либерија во сон, таа му рекла дека со чудо ќе се појави соодветно место за црквата. На 5 август (за време на летото во Рим) снегот е врв на ридот Ескилино. Кога папата сфатил што се случило, тој лично ги обележа темелите на црквата во снегот.

Овој настан се одбележува секоја година на 5 август со фрлање ливчиња од бела роза од куполата на базиликата.

Гробницата на Шангуан Ванер

 

Loading...

 

Шангуан Ванер живеела меѓу 664 и 710 година за време на владеењето на династијата Танг, таа била советник на првата кинеска царица Ву Зетијан, но и втора сопруга на синот на владетелот.

Фактот дека таа е снаа на императорот не ја спречило да влезе во врска со љубовникот на царицата. Живеела во бурниот период од династијата Танг, за време на кој има низа државни удари, убиства и љубовни интриги.

Сопругот на советничката Шангуан Ванер, принцот Ли Шан, за кратко време станал цар, но бил убиен од неговата прва сопруга и го зазела престолот.

Нејзиниот гроб бил откриен во септември 2013 година во близина на аеродромот во Ксијанјанг, и тоа е многу важно откритие поради понатамошното проучување на династијата Танг.

Loading...

Гробница на Рахел

 

 

Гробот на Рахил се наоѓа на северниот влез во Витлеем, град на околу десет километри од Ерусалим.

Loading...

Рахила или Рахел била библиска гатачка и прва сопруга на пророкот Јаков. Нејзиниот гроб се смета за едно од трите најголеми и најсвети места во јудаизмот, христијанството и исламот, а бидејќи е поврзано со плодноста, иако денес е во ризична област, многу жени кои се обидуваат да останат бремени доаѓаат на аџилак.

Денес е позната и како џамија Билал бин Рабах.

Гробница на Големата кралица на Маите

 

 

Loading...

Ик или Лејди Кабел била моќна жена која веројатно живеела во втората половина на 600-та година од новата ера. (Може да ја најдете и под имињата: Lady Snake Lord i Lady Waterlily Hand).

СтанаЛа дел од кралското семејство Ел Перу-Вака на северо-запад од денешниот регион Петен во Гватемала. Таа носела највисок ранг што постоел во класичниот период на Маите: воен гувернер/командант.

Нејзиниот гроб бил откриен во 2004 година.

Мавзолеум на Сесилија Метела

 

Loading...

 

Сесилија Метела била римска благородничка од времето на доцната Република, ќерка на римскиот конзул и воен водач Квинтус Сесилија Метела Кретика и сопруга на диктаторот Корнелиус Сула.

Кога Мариевците дошле на власт во Рим за време на граѓанската војна, таа била принудена да избега во Грција, каде нејзиниот сопруг водел војна против Митридат.

Таму ги родила синот Фауст Корнелиј и ќерката Фауста. По триумфалното враќање на нејзиниот сопруг во Рим, таа станала „прва дама“ на Рим.

Откако починала, Сула ги прекршила сопствените закони против луксузот со цел да и подготви раскошен погреб и да изгради гробница што е еден од најдобро сочуваните и најпознати споменици долж Апианскиот пат.

Погребниот храм на кралицата Хатшепсут

 

 

Жената фараон Хатшепсут, необична жена која владеела со Египет од 1479 до 1458 година. п.н.е., а денес е позната по тоа што владее во златното време на египетската династија XVIII, толку и по тоа што имала храброст да се претставува себеси како маж.

Хатшепсут била најстарата ќерка на Тутмосе и неговата Голема кралска сопруга, кралицата Ахмоза, која најверојатно била во блиска роднинска врска со кралот Ахмоза.

Погребниот храм на кралицата Хатшепсут е изграден околу 1485 година во Деир-ел-Бахри кај Теба покрај камен карпа и покрај некои други богови е посветен на богот Амон.

Извонредната зграда е дело на највештиот архитект од тоа време, Сененмут.