Потиснувањето на тагата и гневот доведуваат до одредени болести, тврдат научниците

Сподели со своите пријатели

Многу луѓе мислат дека понекогаш во животот е подобро да молчиме отколку да влегуваме во конфликт. Сепак, една студија открила дека имала негативни ефекти врз нашето здравје.

Студијата претставена во Чикаго анализирала 304 жени со ултразвук на нивните артерии, но и со тоа како тие се однесуваат во интимни врски.

Loading...

Резултатите покажале дека потиснувањето на емоциите значително влијае на здравјето на срцето и создава голем број други тешкотии. Исто така, стресот се акумулира и може да доведе до агресија или депресија со текот на времето.

Задежувањетона сите чувства во себе за да се избегне конфликт, исто така, значително влијае на кардиоваскуларните компликации.

Луѓето што го сториле тоа имале плоча (задебелена област што се гради на ѕидовите на артериите) во главните артерии, што го зголемило ризикот од мозочен удар или предизвикуваат други проблеми.

Психотерапевтот Емили Робертс ги открива сите негативни последици од потиснување на негативните емоции.

„Секогаш кога чувствувате гнев, фрустрација или тага и ги потиснувате, го тресете вашето тело. Тогаш може да има високи нивоа на хормони на стрес, што доведува до намален имунитет и лошо размислување. Со текот на времето, стресот доведува до дијабетес, проблеми со меморијата, агресија и депресија“, вели таа, додавајќи:

Кога се обидувате да ги потиснете или игнорирате вашите емоции, создавате зголемен стрес на телото, што подоцна се манифестира во форма на разни болести “.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *