Поседувањето куче може да ви го продолжи животот

Сподели со своите пријатели

Сопствениците на домашни миленици знаат дека прошетките и галењето носат придобивки. Сега, научните студии покажуваат дека миленичињата ни помагаат да живееме подолго.

Loading...

Ако ја имате привилегијата да го делите вашиот дом со домашно милениче, веројатно имате докази дека поврзувањето со крзнено дружење носи здравствени придобивки.

И според Центарот за контрола на болести (ЦДЦ), поседувањето миленичиња може да помогне во управувањето со депресијата, стресот, анксиозноста, осаменоста и симптомите поврзани со посттрауматско стресно растројство (ПТСН).

Имајќи ги предвид овие потенцијални здравствени придобивки од домашно милениче, има смисла дека поседувањето домашно милениче може да ви помогне да живеете подолго.

Излегува дека постојат научни докази дека поседувањето домашно милениче всушност може да го зголеми животниот век, пишува The Healthy.

 

 

Loading...

Податоците покажуваат дека луѓето со кучиња живеат подолго

Според експертите, едноставно кажано: Во многу случаи, поседувањето куче може да ви помогне да живеете подолго.

Во прегледот од 2019 година објавен во списанието на Американското здружение за срце, авторите предводени од д-р Каролина К. Крамер открија дека поседувањето куче е поврзано со 24% намален ризик од смртност од сите причини во споредба со непоседувањето.

Врз основа на тековно достапните истражувања, се чини дека повеќето од овие позитивни придобивки произлегуваат од два главни фактори.

Кучињата можат да го подобрат вашето кардиоваскуларно здравје преку промовирање на повисока стапка на физичка активност; а тие исто така ви даваат чувство на социјална поврзаност, објаснува Линдзи Браун, потпретседател за истражување и операции со Институтот за истражување на човеко-животно (ХАБРИ). Многу такви придобивки придонесуваат за подолг и поздрав живот.

Научните истражувања покажаа дека врската човек-животно може позитивно да влијае на емоционалното, психолошкото и физичкото здравје и благосостојба на луѓето, на начини како што се зголемување на физичката активност, намалување на крвниот притисок и подобрување на социјалната поврзаност.

Многу такви придобивки придонесуваат за подолг и поздрав живот.

 

photo of man hugging tan dog

Loading...

 

Подобрување на кардиоваскуларното здравје и отпорност

Браун укажува на истражување кое покажало дека сопствениците на домашни миленици, особено сопствениците на кучиња, имаат поголема веројатност да ја исполнат препорачаната количина на физичка активност преку одење.

Едно истражување кое ги истражуваше новите сопственици на кучиња по 12 месеци сопственост, покажа дека купувањето куче доведува до зголемување на бројот на часови поминати во одење неделно.

Новите сопственици природно ја преземаат одговорноста за одење на кучиња, бидејќи кучињата можат да обезбедат моќни стимулации во однесувањето за да го зголемат рекреативното одење.

ЦДЦ забележува дека со зголемување на вашата физичка активност, поседувањето куче може да помогне да се подобри вашиот целокупен кардиоваскуларен систем – особено со намалување на крвниот притисок, нивото на холестерол и триглицеридите.

Поседувањето куче може да помогне и во подобрување на вашето здравје по голем кардиоваскуларен настан, како што е срцев удар.

Лииса Биберг, професорка на Катедрата за хируршки науки и медицинска епидемиологија на Универзитетот во Упсала во Шведска, е автор на студија која покажа дека ризикот од смрт кај пациентите со срцев удар кај сопствениците на кучиња кои живеат сами по хоспитализацијата е 33% помал во споредба со оние кои не се сопственици на кучиња.

Во студијата, сопствениците на кучиња исто така имале помала веројатност да доживеат повторени срцеви удари.

Loading...

д-р. Бајберг вели дека во моментов можат само да шпекулираат за механизмите што ги донеле овие придобивки и зошто се чини дека тие се поврзани со самото продолжување на животот.

„Едно потенцијално објаснување може да биде дека кучињата можат да обезбедат психосоцијална поддршка во средини каде што не е достапно човечкото друштво“, вели Бајберг.

И таа го поддржува тврдењето за физичката активност: „Во домаќинството, поверојатно е дека лицето ќе биде поодговорно за рутината на шетање на своето куче“.

 

dog kissing woman in black crew-neck shirt

 

Loading...

Дали сопствениците на кучиња се разболуваат поретко?

Браун вели дека покрај истражувањето кое ја поддржува врската помеѓу подобреното кардиоваскуларно здравје и социјалната благосостојба и поседувањето кучиња, таа не е свесна за многу тековни истражувања кои истражуваат дали сопствениците на домашни миленици имаат помала веројатност да се разболат.

Но, вели таа, постојат се повеќе докази дека поседувањето домашно милениче или блиската интеракција со домашно милениче може да обезбеди заштитен ефект против инфекциите со Clostridioides difficile (често наречени C. diff), најверојатно со тоа што ќе ве изложи на повеќе бактерии и на тој начин ќе го зајакне вашиот имунолошки систем .

Студијата од 2023 година во рецензираното медицинско списание PLOS One, исто така, покажа дека постојаната изложеност на кучиња и мачки од фетусот до детството го намалува ризикот кај субјектите да развијат алергии на храна, веројатно користејќи го истиот механизам.

 

woman playing with dog

Loading...

 

Да, други видови миленичиња би можеле да ви помогнат да живеете подолго

Поголемиот дел од истражувањето за тоа како поседувањето домашно милениче може да го подобри вашето здравје и, пак, вашиот животен век, се фокусира на сопственоста на кучиња.

Но, постојат некои докази дека поседувањето миленичиња воопшто може да понуди и здравствени придобивки кои би можеле да ви помогнат да живеете подолго.

Во студија од 2020 година, луѓето кои поседувале мачки имале намален ризик од смрт од кардиоваскуларни болести.

Во преглед од 2022 година, авторите објавија дека некои студии покажуваат дека поседувањето домашно милениче во целост може да го намали ризикот од развој на висок крвен притисок, да помогне подобро да се управува со него и да се подобри прогнозата по срцев или мозочен удар.

Loading...

Во друг преглед објавен во 2020 година, авторите пишуваат дека „сопственоста на домашно милениче или само да се биде во друштво со домашни миленици, е поврзано со здравствени придобивки, вклучително и подобрувања во менталниот, социјалниот и физиолошкиот здравствен статус“.

Затоа, земете фризби, поводник, четка и пружете му љубов на вашето малечко.

Браун вели дека осаменоста и социјалната изолација можат да бидат значителна закана за здравјето, додека истражувањата силно сугерираат дека социјалните врски во голема мера ја подобруваат долговечноста.