Посебен компјутер обработи 13,5 егзабајти податоци (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Австралискиот радио телескоп АСКАП мапирал приближно три милиони галаксии за само 300 часа, докажувајќи дека не се потребни години за да се истражи небото.

Loading...

Мапата, составена од 903 слики, покажува милиони точки, далечни галаксии, од кои многумина досега не сме ги виделе.

Водечкиот радио телескоп на Австралиската национална агенција за наука (ЦСИРО), наречен АСКАП, го сними целото јужно небо со рекордна брзина и со невидени детали, со цел да се изгради „астрономска верзија на „Гугл мапс“.

 

 

„АСКАП ги применува најновите достигнувања во науката и технологијата на вековните прашања во врска со мистериите на вселената и нуди нови откритија на астрономите ширум светот, за да најдат одговори на прашањата што ги поставуваат“, рече д-р Лери Маршал, извршен директор на ЦСИРО, кој управува со радио телескопот.

Сето ова е овозможено со иновативни приемници кои содржат технологија за фазно внесување на низи.

Loading...

ASKAP е неверојатно моќен – генерира повеќе сурови податоци побрзо од целиот австралиски интернет сообраќај.

„Во време кога имаме пристап до повеќе податоци од кога било досега, АСКАП и суперкомпјутерите што го поддржуваат обезбедуваат невиден увид и поседуваат некои досега невидени алатки“, додаде Маршал.

 

 

Клучната функција на телескопот е широко видно поле, генерирано од нови приемници кои му овозможуваат на АСКАП да сними панорамски слики на небото со неверојатни детали.

Астрономското друштво на Австралија објави нови резултати од истражувањето кои покриваат 83% од небото.

Новите податоци ќе им овозможат на астрономите да спроведат статистички анализи на големи популации на галаксии, на ист начин како што истражувачите од социјалниот тренд ги користат податоците од статистичките институти.

Loading...

„АСКАП произведе мапа на универзумот со рекордна брзина. Очекуваме да најдеме десетици милиони нови галаксии во иднина”, велат учесниците во студијата.

 

 

Околу 13,5 егзабајти (милијарди гигабајти) необработени податоци генерирани од ASKAP беа обработени со употреба на хардвер и софтвер прилагоден на CSIRO.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *