Половина од Американците го обожаваат оваа место, другата половина се срами од него (видео)

Сподели со своите пријатели

Во САД постојат над 700 споменици посветени на Конфедерацијата на американските држави, а еден од најголемите е Камен планина (Stone mountain) и се наоѓа во Џорџија.

На споменикот со димнезии од 514 метри височина и 251 метар должина, втемелени се ликови на воени генерали Дејвис Џеферсон, Роберт Лиа и Стоунвол Џексон.

Оваа место годишно го посетуваат околу четири милиони Американци, најголем дел од југот на САД, за кои тоа претставува симбол на културата.

Сепак постојат и таквите кои оваа место го гледаат како на нешто лошо, како што е величење на ропството и место каде нстанал модерниот ККК.

Loading...

Idolizing A Confederate Monument

There are roughly 700 Confederate monuments in the U.S. This is the biggest of them all.

Публикувахте от AJ+ в Събота, 23 септември 2017 г.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.