Побарувачката за индустриски производи во Германија и САД нагло ослабе

Сподели со своите пријатели

Новите нарачки во германската индустрија драстично паднаа во ноември, како одраз на колапс на странската побарувачка, а американската индустрија исто така забележа пад.

Loading...

Побарувачката за германски индустриски стоки падна за 5,3 отсто во ноември во однос на октомври кога, според ревидираните податоци, е зголемена за 0,6 отсто, покажуваат податоците на заводот за статистика, објавени на крајот на минатата недела.

Така, претпоследниот месец од минатата година и донесе на германската индустрија најсилниот пад на новите нарачки од октомври 2021 година, кога тие потонаа за 6,1 отсто.

Странската побарувачка потона во ноември за 8,1 отсто, како одраз на падот на новите нарачки од другите членки на еврозоната, кои паднаа за 10,3 отсто.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јужна Кореја ќе мора да плати репарации на жртвите од Виетнамската војна

Побарувачката и од другите земји ослабе, за 6,8 отсто. Најмногу паднале домашните нарачки, за 1,1 отсто. Кога се исклучени работните места со висока вредност, побарувачката се намали за 2,9 отсто во ноември.

Министерството за економија го издвојува наглиот пад на побарувачката на бродови, возови и автоделови во еврозоната, за 40,9 отсто.

Нагло опаѓање е забележано и во машинската индустрија, традиционалната основа на германската индустрија, за 7,3 отсто.

Годишната споредба покажува пад на новите нарачки во индустријата за 11,0 отсто, на најниско ниво од јули 2020 година.

Loading...

Ноември донесе слаби резултати и во американската индустрија, изразени во пад на новите нарачки за 1,8 отсто во однос на октомври, кога тие се зголеми за ревидирани 0,4 отсто.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  УНЕСКО: Секое трето училиште нема пристап до вода за пиење

Најмногу се намалени нарачките на транспортна опрема, за 6,3 отсто, објави минатиот петок Заводот за статистика.

Побарувачката за пошироката категорија трајни производи е намалена за 2,1 отсто.

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.