По 12-ти пат Меѓународен тамбурашки фестивал во Куманово

Сподели со своите пријатели

Петок и сабота во Куманово се резервирани за 12-то издание на Меѓународниот тамбурашки фестивал, на кој годинава учество ќе земат над 120 музичари од регионот.

Под покровителство на Градоначалникот и Советот на Општина Куманово, како и Министерството за култура и Фондацијата за култура и спорт Куманово и годинава граѓаните ќе уживаат во звуците на тамбурата под отворено небо на градскиот плоштад.

Во петок со почеток во 20:30 часот ќе започне првата фестивалска вечер која ќе ја отворат триото „Гранде плус“ и Бубо Каров од К-15 од Кавадарци. Потоа ќе настапат групата „Амадеус“ и Игор Васиљков, градскиот тамбурашки оркестар „Бранко Радичевиќ“ од Рума, Србија и тамбурашкиот оркестар на Зравко Ќосиќ од Бања Лука, како и  Радмила Смиљаниќ од Република Српска.

Втората вечер со својот настап ќе ја отворат „Наши тамбураши“ и Нино Величковски од Куманово кои ќе настапат со Мартинијан Кириловски и Ивона Јовановиќ, за да потоа настапат „Шмартно“ од Литија и „Цирковце“ од Цирковце, Република Словенија.

Кумановски Муабети, како еден од медиумските покровители на настанот ќе се погрижи да ви ја пренесе одличната атмосфера на традиционалниот тамбурашки звук од двете фестифалски вечери.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.