Пијан водич ги заборавил туристите во планина

Сподели со своите пријатели

Група од 60 туристи била присилена да повика спасувачка служба откако нивниот водич ги оставил на падината на австриска планина. Водилот во обиколка тргнал во алкохолизирана состојба, а потоа одеднаш исчезнал и ги оставил туристите да се снаоѓаат сами.

Се арботи за група романски туристи, кои останале на половина пат во походот на планината Ракс, во Долна Австрија. Групата планирала да се искачи на планината и самиот поход требало да трае неколку часа.

Меѓутоа, тогаш некој некој од туристите повикал спасувачка служба и им рекол дека се изгубиле, а дека видочот никаде го нема. Со оглед дека се подготвувало невреме, туристите не знаеле ниту каде се, ниту каде да се заштитат.

Ракс е планински венец кој се наоѓа на самата граница со австриските сојузни провинции Долна Австрија и Штајерска. Највисокиот врв е Хеукупе, кој се наоѓа на надмоврска височина од 2.007 метри. Ракс, заедно со сосденото планинско подрачје е популарно за туристите, планинарите и авантуристите.

Овој крај има долга туристичка историја, па така во служба се павилјони изградени во 19 век, кои претставуваат вистинска атракција.

Иако Романџите се спасени и вратени во сместување, се уште не се знае што се случило со водичот.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.