Пет смртоносни болести „разбудени” од глобалното затоплување

Сподели со своите пријатели

Топењето на вечниот мраз ги ослободи „патогените зомби”, кои останале замрзнати со милениуми.

Со затоплувањето на климата во последните години, научниците предупредуваат за пораст на нивото на океаните и екстремни настани на времето. Сега, сепак, нова опасност поврзана со затоплувањето добива се повеќе јасни контури. Топењето на т.н. области “пермафрост” или вечно заледни, ги ослободува “патогени зомби” кои останале замрзнати со милениуми. Сега со растечките температури и појава на инсекти во овие места, ширењето на болести ќе стане сериозна закана, пишува “Мегавселена”.

Еве некои од болестите кои можат да го загрозат затоплување светот.

Антракс

На крајот на јули оваа година избувна епидемија на антракс кај стадата елени во Сибир, каде загинаа над 2.000 животни. Иако многу помалку, но се разболеа и луѓе. Беше откриено дека од антракс пред 75 години умрел елен, кој бил во вечно во замрзнатата почва и се одмрзнал и ја пренел болеста. Спори на антракс можат да преживеат стотици години замрзнати во протеинска средина на убиени од животни. Ако вечно замрзнатото земјиште во Сибир се одмрзне, тоа ќе биде сериозна закана за епидемија на антракс во северните региони.

Промената на ноктите може да укажува на некои болести

Loading...

Зика

Зика е вирус кој типично предизвикува симптоми како кај лесен грип кај постарите луѓе. Но, сепак влијае кај бремените жени и може да предизвика непоправлива оштетување на фетусот. Вирусот се пренесува од вид комарци Aedes aegypti кој предизвикува и други опасни болести, како Денг треска. Сега овој вид комарци ги населуваат најмногу тропските предели, Јужна и Централна Америка, Југоисточна Азија и делови од Африка.

Според студија од последните години, поради затоплувањето на климата, тропските предели можат да станат несоодветни за живот на комарците Aedes aegypti додека сметаат за безбедни сега места како Австралија, јужен Иран или Арапскиот полуостров можат да станат живеалишта за овој тип на комарец. Особено опасно ќе се случи ако луѓето во овие области продолжат да собираат дождовница во контејнери и буриња, што е практика сега, бидејќи тие ќе се претворат во одгледувалишта на опасен вид комарци.

Болеста „зомби”

Антракс не е единствената болест “зомби” разбудено од затоплувањето. Во 2015 година научници соопштија за вирус што откриле во одмрзнатите области на Сибир. Најинтересно е дека тој е се уште заразен, по 30 000 години поминати во смрзната состојба. За среќа тој е опасен само за микроорганизми како амеба и не е опасен за луѓето. Сепак самото постоење покажува дека смртоносните патогени и други непознати вируси можат да се појават од озмрзнатите површини. Човечки активности, како дупчење и рударски екстракција во ослободените од мрази области може да придонесуваат за појавата на стари или нови, непознати вируси.

Ова се најстрашните болести во светот (фото) (18+)

Болестите извршени од крлежи ќе се зголемат

Исто како комарците и крлежите пренесуваат опасни за човекот болести. При затоплувањето на климата живеалишта на крлежи се зголемува, што значи дека тие ќе се појават нови места и ќе пренесуваат болести. Подолгите и потопли лета ќе значат повеќе луѓе и животни каснати од крлежи и заболени од болести, како Лајмска болест или како бабезиоза.

Враќање на смртоносната колера

Опасната болест се шири од загадени водни извори. Во потоплата клима, научниците сметаат дека условите за ширење на колера ќе се подобри. Студија претставено пред Американското геофизички општество во 2014 година покажува дека топлото време и поплавите предизвикани од него, можат да предизвикаат колера епидемии во реоните со лоша хигиена. Поплавите ќе шират загадените води на огромни површини, а последователната суша ќе ја концентрира бактеријата на колерата (vibrio cholera) во помали количини вода


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.