Пет симптоми за недостаток на хранливи материи

Сподели со своите пријатели

Недоволната исхранетост е опасна за здравјето, бидејќи телото почнува сериозно да страда од разни недостатоци. Може да звучи чудно, но неисхранетоста не е само поради глад. Истражувањата покажаа дека јадењето на нездрава храна предизвикува недостатоци од важните хранливи материи кои имаат свои манифестации.

Недостатокот на енергија е еден од првите сигнали дека недостасува нешто во вашата храна. Но, тогаш во огледалото ќе почнете да гледате разни алармантни знаци. Кожата, косата, ноктите почнуваат да венеат.

Кои се најлошите симптоми на недостатоци во исхраната кои се појавуваат на кожата?

Знаци на недостаток на важни хранливи материи

1. Сува, лушпеста кожа.

Болно суво и разделување на кожата, особено кога не е зима, е знак на драстичен недостаток на омега-3 масни киселини. Тие се главната хранлива состојка што им е потребна на клетките за нивна соодветна поделба и функционирање.

2. Непријатно тен, бледи дамки на кожата.

Премногу светли површини на кожата обично се поврзуваат со дефицит на железо. Анемијата предизвикува светли, понекогаш речиси проѕирни површини на кожата, особено кога кожата е тенка, околу очните капаци, усните.

3. Распукани и болни усни.

Доколку често се достигне балансот на усните, но тоа не ви помага, тоа е знак за недостаток на рифабулин или витамин Б2. Овој недостаток предизвикува пукнатини во усните, пукнатини во нивните агли, болка, црвенило околу устата. Ако не се лекува, проблемот може да стане посериозен.

4. Тврдоглави акни

Се верува дека некои видови храна може да предизвикаат појава на акни или да ги комплицираат симптомите. Исто така, недостатоците во исхраната, исто така, можат да се појават, предизвикувајќи тврдоглави болни акни. Ако страдате од омега-3 масни киселини, вашите акни може да бидат симптом.

Овие корисни масни киселини ја поддржуваат здравата размена на липиди која е во основата на овој проблем на кожата.

5. Тешко лекување рани

Тешкото заздравување на раните може да биде знак за дијабетес, но исто така може да сугерира недостаток на доволно протеини во исхраната.


Leave a Reply