Пет начини на кои родителите можат да одгледаат посреќни деца

Сподели со своите пријатели

Многу родители сакаат да одгледуваат среќни деца. Меѓутоа, понекогаш можеби не сме сигурни кои навики можат позитивно или негативно да влијаат на менталната благосостојба на нашите деца.

Loading...

За среќа, психологот Марк Траверс се надоврза на една неодамнешна студија спроведена од истражувачите Флавија Изо, Едоардо Саија, Сузана Палини, Салваторе Иверно, Роберто Бајоко и Џесика Пистела и откри пет начини на кои родителите можат да воспитуваат среќни деца.

Охрабрете ги искуствата на отворено

Истражувањата покажаа дека децата поголемиот дел од денот го поминуваат во затворени простории и на училиште, а престојот на отворено ги прави посреќни и послободни.

„Активностите на отворено, како што се поминување време во природа, одење на одмор, истражување на нови места или едноставно поминување слободно време одејќи во ресторани, кино, паркови и друго, се поврзани со повисоки нивоа на среќа кај децата“, изјави Траверс за Psychology Today. Денес.

Организирајте заеднички активности

„Заедничките активности, како што се готвењето, извршувањето на домашните работи, заедничкото создавање уметност, организирање денови за активности или планирање заедничка забава, можат да ги направат децата посреќни“, вели психологот.

Бидете разиграни

Децата уживаат да си играат со своите родители, тврди Траверс.

„Ова може да вклучува решавање на загатки, играње игри на табла или учество во физички игри како трчање, скијање и играње кошарка, па дури и разигран контакт како скокоткање“, предложи тој.

Отворено изразувајте љубов

Емоционалната и физичката приврзаност играат важна улога во зајакнувањето на врските меѓу родителите и децата и внесување радост, топлина и сигурност во животот на децата, забележува психологот.

Loading...

Понекогаш изненадете ги со подароци

Истражувачите откриле дека, иако не е толку важно како поминувањето време заедно, среќните моменти на децата со нивните родители се состојат и од добивање подароци како играчки, облека или домашни миленици.

„Размислените подароци можат да направат децата да се чувствуваат дека нивните потреби и желби се важни и достојни за внимание. Сепак, родителите и децата можеби сакаат да даваат и примаат љубов и поддршка на различни начини. Затоа, учењето на „јазикот на љубовта“ на детето е многу важно за здрав семеен однос“, заклучи Траверс.