Печурките се богати со витамини и минерали

Сподели со своите пријатели

Печурките содржат витамин Б, витамин Д, а провитаминот А (бета-каротен) се наоѓа во жолтите и портокалеви печурки (на пр. лисичица-Cantharellus cibarius и благва-Amanita caesarea).

Loading...

Околу 90% од масата на печурката е вода, а одделни видови содржат дури и до 5% белковини кои се биолошки повредни од сите останати белковини од растително потекло.

Од јаглехидратите, печурките во својот состав имаат сложени јаглехидрати во количина од околу 4%. Одделни печурки поседуваат многу специфичен вид на липиди, но количината на липидите или мастите во главно никогаш не преминува од 0,5%.

Некои автори истакнуваат дека во печурките може да се најдат и мали количини на витамин Е.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *