Оваа племе во Етиопија нема да го уништи сиромаштијата, туку модерниот свет (фото)

Сподели со своите пријатели

Диего Аројо Мендес, шпкански фотограф, направил серија одлични фотографии од селскиот живот во Етипија, каде древната култуар е добро сочувана и каде традицијата се почитува повеќе од било каде во светот.

Loading...

Во последните неколку години традиционалниот племенски живот во долината Омо ја загрозуваат модерните промени, па тој одлучил да забележи како традицијата паѓа пред современиот начин на живеење.

673654_etiopija-plemena01-foto-profimedia-rs_ff

Диего сакал со својот фото апарат да ги овековечи личностите и емоциите на луѓето од оваа племе во Етиопија, за да го прикаже исчезнувањето на оваа група во долината Омо.

673658_etiopija-plemena05-foto-profimedia-rs_ff

Со години сакав да фотографирам луѓе одовие племиња во оваа област, место кое е од огромна антрополошка важност. Тоа беше забавно и предизвикувачко патување исполнето со авантури и прекрасни искуства. Во текот на оваа авантура научин многу за културното наследство на древните племиња кои живеат во областа – вели Шпанецот.

Нему му се допаднал начинот на кој оваа племенска заедница функсионира и начинот на кој се грижат едни за други и ја почитуваат традицијата.

673655_etiopija-plemena02-foto-profimedia-rs_ff

На Диего посебно му се допаднала церемонијата Hamar Bull во која жените се бичуваат цело време додека играат и свират на труби направени од рогови на бик, па на тој начин ја покажуваат својата среќа и гордост.

Loading...

673657_etiopija-plemena04-foto-profimedia-rs_ff

Жените своите лузни ги гледаат како доказ на посветеноста на своите мажи и се гордеат со нив.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.