Оваа европска земја има најмал број свадби во последните девет години

Сподели со своите пријатели

Зголемената инфлација ги погоди свадбите во Унгарија, кои беа поттикнати од великодушните семејни мерки на премиерот Виктор Орбан во претходните години, при што бројот на бракови е на најниско ниво во последните девет години.

Loading...

Унгарија оваа година има највисока просечна инфлација во ЕУ од 16,4 отсто, поради зголемените цени на храната, струјата и бројните услуги, што ја зголеми цената на свадбите и ги поткопа мерките на Орбан.

Во јануари, бројот на регистрирани свадби во Унгарија падна на 1.230, што е најниска бројка од јануари 2014 година.

Ливија Муринко, виш истражувач во Унгарскиот демографски институт, рече дека високата инфлација придонела за намалување на бројот на свадби, по неколку успешни години.

– Буквално секој што потенцијално можеше да се венча, го стори тоа. Не мислевме дека овој ’бум’ ќе биде силен и долго ќе трае, но сега се ќе се врати во некаков баланс – додаде таа.