Ова се најважните и најинтересните научни достигнувања во 2022 година

Сподели со своите пријатели

Како и секоја година, така и во 2022 година имаше фасцинантни научни откритија. Овде ќе наведеме само седум од најинтересните.

Loading...

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб започна со работа

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб, резултат на соработка помеѓу три вселенски агенции, американската НАСА, Европската ЕСА и канадската CSA, беше лансиран на 25 декември 2021 година, со ракета Аријан од вселенскиот центар Куру на Европската вселенска агенција на француски Гвајана.

На 24 јануари 2022 година, тој пристигнал на својата дестинација, во т.н Точката Лагранж, која се наоѓа на околу 1.500.000 километри од патеката на Земјата околу Сонцето.

Во тој момент, гравитациите на Земјата и Сонцето се изедначуваат така што Веб може да се одржува таму без да се троши енергија. Се напојува со соларни панели долги околу 20 метри, а тежи повеќе од шест тони.

Развојот на Webb траеше околу 30 години и чинеше околу 10 милијарди долари. Тој е наследник на телескопот Хабл, кој е три пати поголем и околу 100 пати почувствителен.

Веќе во јули ги испрати првите фотографии на кои јасно се гледа колку е супериорен во однос на сите слични телескопи.

Научниците очекуваат дека неговото огледало од 6,5 метри и камерите (вклучувајќи го и инфрацрвениот), кои се доволно моќни за сликање на пчела на Месечината, ќе обезбедат увид во вселенскиот период веднаш по Големата експлозија пред 13,8 милијарди години, како и во природата на темната материја.

На пример, во август тој испрати слики кои покажаа како темната материја во античките галаксии стари околу 12 милијарди години дејствувала со својата маса како гравитациона леќа и го искривила погледот на најраната светлина во универзумот – позадинското микробранова радијација што се смета за ехо на големата експлозија.

Loading...

Тие сугерираат дека постоечките космолошки модели можеби ќе треба да се изменат.

Веб направил и фасцинантно детални фотографии од Јупитер, Столбовите на создавањето и други познати вселенски објекти.

Овој телескоп треба да биде револуционерен за космологијата на многу начини:

Ќе гледа подалеку во минатото од кога и да било досега, што значи дека ќе ги открие најстарите галаксии и ѕвезди (една од оние што ги сликала се вели дека е формирана само 200 милиони години по големата експозија);

Ќе открие што ги запалило првите ѕвезди – раните галаксии или црните дупки;

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Луѓето ги прават кучињата поагресивни, вели студија

ќе го мери составот на атмосферите на егзопланетите (веќе го откри деталниот состав на атмосферата на една планета);

ќе бара знаци на живот и поволни услови за живот;

ќе ја истражува хемијата и еволуцијата на галаксиите и ѕвездите;

Loading...

ќе овозможи многу подетално истражување на Сончевиот систем;

ќе овозможи развој на нови технологии за уште поголеми телескопи во иднината.

 

 

Вештачката интелигенција на Google ја дешифрираше структурата на речиси сите протеини на сите суштества

Програмата AlphaFold на DeepMind успеа да ја дешифрира 3Д структурата на околу 200 милиони протеини за нешто повеќе од една година, што значи речиси сите протеини на сите познати организми на Земјата.

Овој потфат ќе биде од големо значење за истражувањата во биологијата и медицината бидејќи после него, одредувањето на обликот на кој било протеин ќе стане едноставно како и пребарувањето во пребарувачот на Google.

Иако ДНК дава инструкции за градење синџири на аминокиселини, предвидувањето како тие ќе комуницираат едни со други за да создадат 3Д облик на одреден протеин до неодамна беше многу предизвикувачки.

Loading...

Пред ерата AlphaFold, научниците затоа можеа да дешифрираат само дел од приближно 200 милиони протеини на организми познати на науката.

Огромната датотека, која содржи повеќе од 20 терабајти информации, ќе биде слободно достапна во базата на податоци основана од DeepMind, компанија на Google со седиште во Лондон.

Користејќи протеински структури создадени од AlphaFold, научниците можеа да предвидат интеракции помеѓу бактериските протеини и антибактериските соединенија.

Ова значи дека овој тип на моделирање може да се користи за големи пребарувања за нови соединенија кои се насочени кон претходно нетаргетирани бактериски протеини.

Ова треба да овозможи развој на антибиотици со досега невидени механизми на дејство, што е важно за решавање на кризата со отпорност на антибиотици.

Сепак, првото истражување засновано на новата база покажува дека ќе треба да се развијат дополнителни алатки бидејќи моделите развиени од вештачката интелигенција сами по себе не се доволно прецизни за оваа намена.

Loading...

 

 

Органите на свињата оживеале и еден час по смртта

Тим од Универзитетот Јеил, предводен од хрватскиот научник Ненад Шестан, успеал да оживее клетки во бројни витални органи на свињи дури и еден час откако биле евтаназирани.

Срцата на свињите почнаа да чукаат додека решението што научниците го нарекуваат OrganEx поминува низ нивните вени.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вечерва зелена комета на небото: Прв пат по 50.000 години

Згора на тоа, телото на свињата дури реагирало на дразбите, иако научниците тврдат дека свињите не биле свесни.

Сестан и неговите колеги објаснуваат дека сакаат да ја зголемат понудата на човечки органи за трансплантација со тоа што ќе им дозволат на лекарите да добијат одржливи органи долго по смртта.

Тие, исто така, се надеваат дека нивната технологија може да се искористи за да се спречи сериозно оштетување на срцето по катастрофален срцев удар или на мозокот по голем мозочен удар.

Весникот поттикна шпекулации дека дефиницијата за смрт може да се менува или дека смртта би можела да се излечи.

 

Loading...

 

Минијатурен човечки мозок вграден во стаорец

Научниците од Стенфорд објавија дека купчиња човечки клетки, познати како „органоиди“, прераснале во милиони нови неврони и се споиле во нови нервни системи поврзани со оние на стаорците.

Минијатурни структури слични на човечки мозок трансплантирани во стаорци поврзани со мозокот на стаорците, испраќајќи сигнали и реагирајќи на еколошките дразби кои ги собираат мустаќите на стаорците, па дури и го менуваат нивното однесување.

Овие наоди треба да овозможат истражување на различни невродегенеративни и невропсихијатриски нарушувања во човечкиот мозок.

Водачот на истражувањето Серџо Паско, невронаучник од Стенфорд, објасни дека тој и неговите колеги трансплантирале човечки неврони на стаорци за да ја научат биологијата зад аутизмот, шизофренијата и другите развојни нарушувања.

Loading...

 

 

Остарен голем напредок во полето на вештачка интелигенција

Во 2022 година беа претставени неколку фасцинантни успеси во развојот на вештачката интелигенција.

Во април 2022 година, OpenAI го претстави DALL-E 2, програма за длабоко учење GPT модифицирана за генерирање слики.

Loading...

Оваа програма е понапреден наследник на програмата DALL-E и е дизајнирана да генерира пореални слики во повисоки резолуции кои можат да комбинираат концепти, атрибути и стилови.

Оваа програма создава фасцинантни слики врз основа на едноставни текстуални команди.

Експертите веруваат дека може да ги замени напорните работни места во бројни професии од дизајн до архитектура.

Во јуни 2022 година, инженерот на Google, Блејк Лемоин, предизвика јавен интерес за компјутерската програма за разговор LaMDA, на која работеше на развивање, тврдејќи дека програмата станала чувствителна и размислувала како човечко суштество.

Светот тогаш беше фасциниран од објавените транскрипти од разговорите на Лајмон со ЛаМДА.

На крајот на ноември, калифорниската компанија OpenAI го претстави четботот ChatGPT, чии фасцинантни способности предизвикаа голема возбуда во технолошкиот свет и започнаа шпекулации дека во рок од две години оваа вештачка интелигенција може да замени бројни професии од програмери, до новинари, до наставници и да ги размрда. нагоре или заменете го пребарувачот Google.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Снимено како планети орбитираат околу далечна ѕвезда (ВИДЕО)

Овој интелигентен софтвер работи така што корисниците поставуваат одредено прашање и тој дава детален одговор. Доколку корисникот е заинтересиран за нешто повеќе, може да го продолжи разговорот поставувајќи дополнителни подпрашања.

Меѓу другото, ботот може да си поставува прашања, да пишува поезија, сценарија, есеи, официјални писма, реклами, да објаснува некои сложени концепти, па дури и да програмира и да наоѓа грешки во кодовите.

 

 

Мистеријата за прстените на Сатурн конечно е решена

Прстените на Сатурн со децении ги фасцинираа љубителите на астрономијата и вселената. Но, до оваа година никој не можеше да објасни како настанале.

Астрономите од MIT и UC-Berkeley претставија убедлив модел кој ги објаснува не само прстените на планетата, туку и нејзините многубројни уникатни месечини и некои други интересни фактори во системот.

Еден пример е големата наклонетост на патеките на месечините на Сатурн во однос на рамнината во која Сатурн орбитира околу Сонцето.

Американскиот тим верува дека Сатурн некогаш имал ледена месечина наречена Chrysalis.

Тој бил растргнат пред приближно 160 милиони години од плимните гравитациски интеракции помеѓу Сатурн и неговата месечина Титан.

Според оваа хипотеза, Сатурн проголтал до 99% од масата на Месечината, додека преостанатиот 1% ги формирал прстените на гасовитиот џин.

Loading...

 

 

Првото генетски модифицирано срце одгледано во свиња е пресадено на човек

Во јануари, смртно болен 57-годишен маж, кому му беше потребна трансплантација на срце, но не беше подобен за процедурата, стана првиот човек на кој му беше успешна трансплантација на свинско срце.

Ксенотрансплантите (трансплантите од нечовечки извори) обично брзо се отфрлаат од човечкото тело, но во овој случај се користеше свинско срце со десет генски промени кои требаше да го намалат ризикот да биде нападнат и отфрлен од човечкиот имунолошки систем.

Срцето добро функционираше, но Дејвид Бенет на крајот умре два месеци по револуционерната процедура.

Напредокот на оваа технологија несомнено ќе ја отвори вратата за употреба на повеќе трансплантации на животински органи за продолжување на човечките животи.

Loading...