Ова се најскапите и најевтините места за живот, а еве каде е Македонија

Сподели со своите пријатели

Швајцарија има највисоки цени на храна и оброци во рестораните, додека е на четвртото место во однос на киријата.

Loading...

Швајцарија е најскапата земја за живеење, а следуваат Норвешка и Исланд на листата најскапи.

Ова се најскапите градови во светот, Скопје меѓу најевтините

Во одредувањето беа земени предвид цени на кирија, намирници, облека, такси, месечни сметки, за интернет, транспорт и оброци во ресторани.

Меѓу првите десет на списокот составен од деловниот магазин CEOLOAD се Данска и Луксембург, но и Јапонија, Бахамите, Израел, Сингапур и Јужна Кореја.

Како мерило магазинот го зема Њујорк, кој е познат по трошоците на живот, како репер, со што му дадоа индекс од 100, што се покажа дека поскапо од живеењето во Њујорк е само во Швајцарија, Норвешка и Исланд.

Најскапите работи во светот: Еден грам антиматерија чини 100 милијарди долари

Во Швајцарија највисоки цени за храна и оброци има во рестораните, додека на четвртото место се најде во однос на киријата.

Loading...

Од земјите на поранешна Југославија, Хрватска го зазеде 53-то место, а пред неа е само Словенија, која е на 47-то место.

Далеку на нив се Црна Гора на 90-то место, Босна и Херцеговина на 96-то, Србија на 98-та, Македонија на 113-та и Косово на 124-то место.

Ова се најскапите чевли во светот – направени од злато и дијаманти (ФОТО)

Ирска го зазема 13-то место, Франција на 14-та, САД 20, Австрија 21 и 28-та Италија.

Местата потоа ги пополнуваат Германија (29), Шпанија (44), Португалија (54) и Унгарија (77). Кина се најде на 80-то место, а Русија на 82-то место.

Земјите што се на дното на списокот, или каде животот е најевтин, се Пакистан, Авганистан, Индија, Сирија и Узбекистан.


Leave a Reply