Ова се најпосетуваните градови во светот

Сподели со своите пријатели

Според истражувањето кое го спроведува „Евромонитор“, која се знаимава со маркетинг истражувања и туристичка налитика, Хонг Конг и натаму останува најпосетуваниот град во светот.

Истражувањеот се однесува на 2014 година, кога Нонг Конг го постеиле вкупно 27,7 милиони лушѓе, пто е порас од 8,2% во споредба со претходната година. Интересно е тоа што Хонг Конг веќе шеста година по ред е на самиот врв на оваа лист.

Зад него е Лондон, кој од четвртта скокна на втората позиција преминувајќи ги Бангкок и Сингапур. Британската престолнина во текот на 2014 година ја посетиле 17,3 милиони луѓе, односно 3,6%  повее од претходната година.

Најголем нрапредок на листата 100 најпосетувани градови има Рио де Женеиро кој прескокнал дури 12 позиции и сега е на 80-то место со пораст од дури 47% во однос на 2013 година. Според мислењето на аналитичарите на „Евромонитор“ овој скок се случил за вмрене на Светското првенство во фудбал кое се одигра во 2014 година во Бразил.

Листата од десет најпосетувани градови изгледа вака:

  1. Хонг Конг – 27,7 милиони посетители

  2. Лондон – 17,3 милиони посетители

  3. Сингапур – 17 милиони посетители

  4. Бангкок – 16,2 милиони посетители

  5. Париз – 14,98 милиони посетители

  6. Макао – 14,96 милиони посетители

  7. Шензхен – 13,1 милиони посетители

  8. Њујорк – 12,2 милиони посетители

  9. Истанбул – 11,8 милиони посетители

  10. Лампур – 11,6 милиони посетители


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.