Ова се 15-те најбезбедни држави во светот

Сподели со своите пријатели

Поради неодамнешните терористички напади кои ја задесија Франција и заканите по безбедноста во Брисел, многу туристи останаа во искушение да останат без патување.

Loading...

Меѓутоа, според индексот за глобален тероризам на Институтот за економија и мир, 97% од терористичките напади во последните 15 години се случиле во земји кои не му припаѓаат на Западот.

При составуавњето на листата во рпедвид се земени и безбедноста во сопствениот дом, милитаризацијата, како и учеството во домашнит еи меѓународните конфилкти.

Еве како изгледа листата на топ 15 најбезбедни држави во светот.

 1. Исланд
 2. Данска
 3. Австрија
 4. Нов Зеланд
 5. Швајцарија
 6. Финска
 7. Канада
 8. Јапонија
 9. Австралија
 10. Република Чешрка
 11. Португалија
 12. Ирска
 13. Шведска
 14. Белгија
 15. Словенија

Соединетите Американски Држави имаат нешто поинакот став по оваа прашање. Имено, Државниот секретаријат неодамна издаде предупредување дека ниту една земја не е безбедно за патување и ги советуваше американските граѓани да останат многу претпазливи доколку се одлучат да ги напуштат државните граници.

Предупредувањето кое тие го издадоа на сила ќе биде до 24 февруари следната година.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.