Ова овошје ги убива малигните клетки на мозокот, белите дробови, дојкaта, дебелото црево, доволно е и една шака на ден

Сподели со своите пријатели

Истражувањата на руски научници покажаа дека аронијата го забрзува излачувањето на тешки метали, како и некои радиоактивни материи од организмот. Исто така, има антиканцерогени ефекти затоа што убива голем процент на малигни туморски клетки на мозокот, белите дробови, дојката, дебелото црево и црниот дроб.

Loading...

Како исклучителен антиоксиданс, спречува формирање на слободни радикали и напади врз здрави клетки во телото и крвната плазма, со што се забавува процесот на стареење на организмот и спречува развој на хронични заболувања. Поради високата содржина на антиоксиданти и витамини Ц и Е, аронијата има антивирусно, антибактериско и антиинфламаторно дејство.

 

 

Аронијата е богата со антиоксиданс антоцијанин кој го зајакнува имунитетот, го намалува ризикот од рак и го забавува стареењето. Исто така, има корисен ефект врз работата на желудникот. Ја стимулира работата на тироидната жлезда, затоа е особено препорачлива за лица со хипотироидизам. Исто така, го спречува развојот на кардиоваскуларни заболувања. Ова овошје го намалува високиот крвен притисок и холестерол и го стимулира производството на добар холестерол. Аронијата го стимулира црниот дроб, помага при камења во жолчката. Исто така, има корисен ефект врз дигестивниот систем – ги смирува грчевите и болката во цревата, го намалува воспалението на цревната лигавица и ја запира дијарејата. Корисен е и при воспаление на уринарниот систем.

Аронијата е ризница на биолошки активни соединенија. Ги содржи сите есенцијални хранливи материи од витамини – Ц, А, Е, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6, Б9, а од минерали е богат со цинк, железо, калиум, калциум, манган, фосфор и јод.

 

Loading...

 

Овие се всушност мали,  темно сини бобинки во групи кои изгледаат многу како да потсетуваат на боровинки. Тие растат во форма на грмушка, висока до два метра.

Јадестиот и медицински дел од растението се бобинки со горчлив вкус, кои можат да траат два месеци по зреењето на грмушката. Зрее кон крајот на август и септември.

Постојат три вида аронија:
црна (Aronia melanocarpa)
темно црвена (Aronia arbutifolia)
виолетова (Aronia prunifolia)

Се препорачува да се конзумираат до 50 сушени бобинки дневно. За спречување и одржување на добро здравје, се препорачува децилитар сок на ден две недели во време од една година.

Корисноста на здравите состојки е подобра ако ја конзумирате после јадење. Исто така, високата содржина на пектин и овошни киселини може да предизвика гадење кај некои луѓе со чувствителен стомак. Не се познати контраиндикации за лековите.

 

Loading...

Leave a Reply