Ова е најмалата летечка машина во светот (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Расте стравот за приватност и слобода, бидејќи набљудувањето на граѓаните станува секојдневие. Камерите и дроновите досега беа видливи со голо око, но тоа наскоро може да се промени.

Loading...

Имено, тим инженери од Универзитетот во Северозапад дизајнираа микрочипови со крилја, а малите уреди за летање личат на семиња кои нежно минуваат низ воздухот. Тие наликуваат на зрна песок по големина, што ги прави најмалите летечки машини во светот направени од човечка рака.

 

 

Се посочува дека тие се направени за да го следат загадувањето на воздухот, ширењето на болестите во воздухот и ќе бидат подготвени за акција штом ќе бидат ослободени од авион. „Рој“ крилести микрочипови исто така би можеле да формираат Wi-Fi мрежи, бидејќи и покрај нивната големина, тие се опремени со сензори и антени кои овозможуваат безжична комуникација.

Јасно е дека овие машини се создадени за теоретичари на заговор, особено оние кои се фокусирани на набљудување и следење на граѓаните. Сепак, нема докази дека таквите машини би можеле да се користат за следење.

 

Loading...