Ова е најбрзиот електричен авион во светот

Сподели со своите пријатели

Ролс-Ројс го претстави најбрзиот електричен авион во светот на аеродромот Глостершир, кој може да достигне брзина од повеќе од 480 километри на час, исклучиво со електрична енергија.

Loading...

Авионот содржи најгустата батериска амбалажа некогаш сместена во еден авион, што обезбедува доволно енергија за напојување на 200 домаќинства или лет со едно полнење од Лондон до Париз.

Нејзините 6.000 клетки се направени со идеја да ја минимизираат тежината и да ја максимизираат термичката заштита, а има и напреден систем за ладење кој директно ги лади клетките при максимално оптоварување.

Пропелерот го движат три високо-ефикасни мотори чии лопатки се вртат на многу понизок број на свртувања во минута од вообичаените авиони.

Сите овие решенија обезбедуваат 500 коњски сили со 90 проценти енергетска ефикасност, додека за споредба, автомобилите во Формула 1 имаат максимална енергетска ефикасност од 50 проценти.

Авионот е дел од иницијативата наречена ACCEL (Acelerating the Electrification of Flight) и вклучува повеќе партнери, како што се производителот на електрични мотори YASA и почетната авијација Електрофлета.

Половина од проектот е финансиран од Aerospace Technology Institute (ATI), во соработка со Министерството за бизнис, енергија и индустриска стратегија во Велика Британија.

Ролс-Ројс, исто така, се здружи со Ербас за развој на технологија Е-Фан X, што треба да претставува нов чекор во развојот на хибридни комерцијални авиони.

Loading...

Leave a Reply